utorok, 22 októbra, 2024

Prvoradé sú moje deti… dnes môže zvyšok sveta čakať

Sú na prvom mieste. Naše deti sú naším severom a žiarivou hviezdou na oblohe. Sú našou prioritou a prvou myšlienkou ráno. Nie vždy im však môžeme venovať toľko času, koľko by sme chceli, preto musíme hľadať čarovné chvíle, keď sa nám zdá, že sme zastavili čas a celý svet, aby sme im venovali svoju pozornosť a povedali si „dnes všetko ostatné počká“. Každá chvíľa, ktorú strávim bez ľudí, ktorých milujem, je premárnený čas, povedal spisovateľ R. R. Tolkien.

Obzrime sa na chvíľu späť.

Skúsme si spomenúť na šťastný okamih z nášho detstva. Naša emotívna spomienka nás pravdepodobne zavedie do každodennej chvíle, ktorú sme prežili s mamou, otcom, starými rodičmi alebo súrodencami.

Deje sa to z veľmi jednoduchého dôvodu: náš mozog je regulovaný sociálnymi mechanizmami a prikladá väčšiu dôležitosť tým okamihom v detstve, keď sme sa cítili blízko svojich blízkych, ktorí nám aktívne a úprimne dávali najavo, že nás majú radi a že sme dôležití.

Neskôr, keď sa blížime k dospelosti, sa naučíme vážiť si malé chvíle osamote a spoluúčasť na sebe samých. V detstve sa to však nikdy nestane, pretože je tu len prirodzená potreba „zdieľať čas“. Potreba byť predovšetkým s mamou a otcom, čo je pre ich vývoj veľmi dôležité.

Naše deti potrebujú vidieť veci cez mydlovú bublinu, klásť nám nemožné otázky, kresliť svoje sny, vyfarbovať mesiac na zeleno a slnko na fialovo.

Chcú sa nám ponoriť do očí, kým im rozprávame príbeh, dva alebo sto…

Toto všetko nemôžeme robiť každý deň, sedem dní v týždni a dvadsaťštyri hodín denne, ale dnes by mohol byť dobrý deň na to, aby ste pre ne, pre svoje deti, „zastavili čas“.

Moje deti sú mojou prioritou, ale nezanedbávam ani seba ako osobu, ako súčasť páru.

Naše deti sú na prvom mieste v našom zozname priorít, v našom srdci, a preto si musíme uvedomiť, že o žiadnu prioritu sa nemôžeme postarať, ak sa nenaučíme uprednostňovať seba. Len keď sa budeme starať o seba, budeme schopní dať to najlepšie zo seba druhým, najmä tým, ktorí to najviac potrebujú, našim najmenším.

Na to je dôležité investovať do vlastného osobného rastu, sebaúcty a psychickej pohody. Nie je to zanedbávanie svojich detí, je to starostlivosť o seba, aby ste sa o ne mohli starať oveľa lepšie.

Takisto nezabúdajte, že okrem toho, že ste mama alebo otec, máte právo byť a ste základnou súčasťou páru.

Nestrácajte svoju autenticitu, pestujte si zmysel pre humor, nájdite si čas na seba a na sny, aby ste v spoločnom projekte naďalej rástli ako osobnosť.

Vaše deti sú na prvom mieste, ale vďaka vašej psychickej pohode a emocionálnej spokojnosti je oveľa ľahšie poskytnúť šťastie, rovnováhu a istotu samotným deťom. Potrebujú neunáhlenú pozornosť a popoludnia plné úsmevov, ktoré sa nikdy nekončia.

Deti chápu a intuitívne vnímajú oveľa viac, než dokážu komunikovať, takže niektoré detaily, ktoré neuniknú detskému pohľadu, sú kvalita a autentickosť náklonnosti, ktorú dostávajú.

Naše deti si potrebujú uvedomiť a precítiť, čo je to skutočná oddanosť. Bez ohľadu na vek dokáže aj dieťa na základe prijímanej pozornosti, blízkosti, pohodlia, dotykov, tónu hlasov… zistiť, či je puto s rodičmi autentické.

Aj keď sa vám vaše dni zdajú nekonečné, aj keď pracujete v dvoch zamestnaniach a máte čas vidieť svoje deti len ráno a pobozkať ich na dobrú noc, je dôležité využiť tieto malé chvíle čo najviac.

To, čo si vaše deti budú v budúcnosti pamätať, je totiž to, či ste si na ne uprostred všetkého zhonu a nekonečných povinností spomenuli a venovali im trochu času a náklonnosti.

Láska je oveľa jednoduchšia, než si mnohí myslia, a žije v najtesnejšom objatí, v slove odvahy, v srdciach nás všetkých.

ZDIEĽAJTE!

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Prečítaj si aj

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Ani lekárom sa to nezdalo: dvojčatá sa narodili v ten istý deň, ale počaté boli s trojtýždňovým odstupom!

Podľa odborníkov ide o najväčší vekový rozdiel, aký bol...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz? Duchovní sprievodcovia, anjeli a iné božské bytosti radi komunikujú s ľuďmi rôznymi spôsobmi.Používajú veci, ako...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí, si môžete všimnúť drobné biele škvrny. Nemusíte zúfať, ukážeme vám, aké je riešenie, ak bojujete...

Lekári povedali otcovi, že má len mesiace života, a tak si naplánoval vlastný pohreb – ale ukázalo sa, že mu bola nesprávne diagnostikovaná

40-ročnému Callumovi Laingovi, otcovi dvoch detí zo Škótska, diagnostikovali rakovinu v 4. štádiu a začal plánovať posledné mesiace života, kým si lekári uvedomili, že...
Verified by MonsterInsights