utorok, 22 októbra, 2024

Čo to znamená, keď sa vo vašom sne objaví zosnulá osoba? Chce s nami nadviazať kontakt?

Skôr či neskôr každý stratí niekoho blízkeho – je to bohužiaľ súčasť života. Odchod konkrétnych blízkych nás však môže zasiahnuť viac, ako sme si kedy predstavovali.

Stalo sa napríklad niekedy, že sa vám v snoch objavil mŕtvy človek? Za ich objavením sa vo vašich snoch sa môže skrývať význam, na ktorý ste nikdy nepomysleli…

Strata blízkeho človeka je veľmi ťažká a každý sa musí rozhodnúť sám, ako smútok spracuje.

Niektorí ľudia prelejú veľa sĺz, zatiaľ čo mnohí mlčia a stiahnu sa do seba.

Iní sa téme snažia vyhnúť alebo konajú navonok bez reakcie. Jedno správanie je však pre mnohých spoločné: snívajú o svojich zosnulých blízkych.

Pokiaľ ide o to, čo sa nám v noci sníva, naše podvedomie to má pod kontrolou a ak sa vám niekedy snívalo o niekom, kto zomrel, môže to mať význam.

Môžu teda sny niesť správy o našich zosnulých blízkych?

Podľa Patricka McNamara, docenta neurológie a psychiatrie na Bostonskej univerzite, existuje špeciálny výraz pre sny o zosnulých – vizitačné sny.

To znamená, že zosnulá osoba vás navštívi vo vašom sne, alebo ako vysvetľuje McNamara, „sny pozostalých, keď sa mŕtvy človek pozostalým zjaví vo sne a zdá sa byť veľmi živý“.

Tento 67-ročný neurológ je aktívnym blogerom v Psychology Today, známy pod pseudonymom Dream Catcher. V priebehu rokov McNamara často zdieľal svoje myšlienky a zistenia o snoch a ich význame. Návštevné sny majú podľa neho väčšinou logické vysvetlenie.

Pomáhajú vám vyrovnať sa so smútkom, stratou a smútkom.

V jednom zo svojich blogových príspevkov hovorí o sne, ktorý mala, keď jej rodičia zomreli. Sen bol takzvaným vizitačným snom a McNamara potom začal tvrdiť, že tieto sny sú znakmi života po smrti.

„No, ak som sa ja, študent snov so skeptickým vedeckým sklonom, nemohol zbaviť presvedčenia, že som práve komunikoval so svojimi mŕtvymi rodičmi, o čo silnejšie musí byť presvedčenie pre niekoho menej skeptického voči snom, ako som ja,“ píše McNamara.

Patrick McNamara nie je jediný, koho tieto sny zaujímajú a existuje niekoľko štúdií, ktoré sa tomuto fenoménu venujú hlbšie.

Journal of Hospice and Palliative Care zverejnil v roku 2014 štúdiu, ktorá skúmala vplyv snov o úmrtí. Štúdia zistila, že „sny o zosnulom sú bežné, môžu mať veľký význam a môžu pomôcť pri uzdravení zo straty“.

V roku 2016 kanadský výskumný tím analyzoval sny 76 smútiacich ľudí v strednom veku. Podľa štúdie 67,1 % vzorky pozostalých uviedlo, že ich sny o zosnulom im pomohli viac veriť v posmrtný život.

Asi 70 % opísalo svoje sny o zosnulom ako „návštevy“ a 71 % uviedlo, že sny o zosnulom im pomohli cítiť sa viac prepojené so zosnulým.

Psychologička Jennifer E. Shorter z Inštitútu pre transpersonálnu psychológiu v Palo Alto v Kalifornii tiež robila výskum o našom mozgu a o tom, o čom snívame.

Vo svojej štúdii „Sny o návšteve u smútiacich jedincov: Fenomenologické skúmanie vzťahu medzi snami a smútiacimi“ píše, že nie je známe, koľko ľudí má sny o návšteve.

Ale môže sa to stať hneď po smrti alebo dlho po smrti. Počas svojho výskumu dospel k záveru, že vizitačný sen charakterizujú štyri faktory:

1. Ľudia v sne návštevníka vyzerajú tak, ako keď boli nažive, hoci sú často zdravší alebo mladší.

2. Zosnulý často hovorí niečo o tom, ako sa teraz má, napríklad ako sa má.

3. Správa vyslovená vo sne je prežívaná skôr telepaticky než ako fyzická prítomnosť.

4. Sen je často pokojný a usporiadaný, takmer harmonický.

Snívali ste niekedy o milovanej osobe, ktorá zomrela? čo to pre teba znamenalo? Pokojne sa podeľte o svoje skúsenosti v komentároch a určite zdieľajte tento článok na Facebooku, ak si myslíte, že sny môžu mať zmysel!

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Prečítaj si aj

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Ani lekárom sa to nezdalo: dvojčatá sa narodili v ten istý deň, ale počaté boli s trojtýždňovým odstupom!

Podľa odborníkov ide o najväčší vekový rozdiel, aký bol...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz? Duchovní sprievodcovia, anjeli a iné božské bytosti radi komunikujú s ľuďmi rôznymi spôsobmi.Používajú veci, ako...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí, si môžete všimnúť drobné biele škvrny. Nemusíte zúfať, ukážeme vám, aké je riešenie, ak bojujete...

Lekári povedali otcovi, že má len mesiace života, a tak si naplánoval vlastný pohreb – ale ukázalo sa, že mu bola nesprávne diagnostikovaná

40-ročnému Callumovi Laingovi, otcovi dvoch detí zo Škótska, diagnostikovali rakovinu v 4. štádiu a začal plánovať posledné mesiace života, kým si lekári uvedomili, že...
Verified by MonsterInsights