štvrtok, 24 októbra, 2024

Ochrana hrobov blízkych pred zlodejmi: Príručka na Sviatok všetkých svätých

Blížiaci sa sviatok Všetkých svätých je v poľskej tradícii výnimočným obdobím, keď hromadne navštevujeme miesta odpočinku našich blízkych. Bohužiaľ, zvýšený pohyb na cintorínoch priťahuje aj ľudí s nečestnými úmyslami. Fenomén krádeží výzdoby hrobov je na vzostupe, preto sa oplatí oboznámiť sa s účinnými metódami zabezpečenia hrobov pred zlodejmi.

Krádeže na cintorínoch

Štatistiky ukazujú znepokojujúci nárast prípadov krádeží na cintorínoch v posledných rokoch. Zlodeji najčastejšie konajú s motívom zisku a kradnú ozdoby na ďalší predaj.

Menej často sa stáva, že ukradnuté predmety skončia na iných hroboch. Tento problém je obzvlášť akútny v období pred Sviatkom všetkých svätých, keď sa náhrobky zdobia novými, často drahými ozdobami.

Účinné metódy ochrany sviečok pred krádežou

Kľúčovým prvkom ochrany náhrobných kameňov je správny výber sviečok. Najlepšie je používať zaplavené sviečky namiesto sviečok s vymeniteľnými vložkami.

Zaplavené sklenené sviečky vzhľadom na ich jednorazový charakter nemajú pre zlodejov žiadnu hodnotu, pretože ich nemôžu opätovne použiť alebo predať.

Pre tých, ktorí uprednostňujú ekonomické riešenie vymeniteľných sviečok s náplňou, existuje účinný spôsob zabezpečenia.

Spočíva v diskrétnom, ale trvalom označení dna sviečky vodotesným fixom alebo špeciálnou farbou. Personalizácia výrazne znižuje atraktívnosť sviečky pre potenciálnych zlodejov a zabraňuje jej ďalšiemu predaju.

Ako ochrániť kvetinové dekorácie pred zlodejmi?

V prípade kvetinových dekorácií, umelých aj živých, je najúčinnejšou metódou ochrany aj personalizácia.

Kytice a kytice je dobré označovať na miestach, ktoré nie sú viditeľné pre náhodného pozorovateľa, napríklad na spodnej strane dekoračných prvkov. V prípade umelých kvetov možno na listy alebo stonky napísať údaje o zosnulom vodovzdorným fixom.

Osobitnú pozornosť treba venovať zabezpečeniu živých kvetov. Namiesto ich voľného aranžovania sa odporúča pripraviť kompaktné kompozície, ktoré sa ľahšie označujú a ťažšie oddeľujú. Dodatočné zabezpečenie možno zabezpečiť použitím špeciálnych uzáverov alebo ozdobných stúh s personalizáciou.

Pre obzvlášť opatrných ľudí môže byť najlepšie priniesť dekorácie až 1. novembra. Prítomnosť davu návštevníkov je pre potenciálnych zlodejov účinným odstrašujúcim prostriedkom a väčšina ľudí už má v tom čase hotové vlastné dekorácie, čo znižuje dopyt po ukradnutých predmetoch.

Treba si uvedomiť, že účinná ochrana náhrobkov si vyžaduje nielen individuálne konanie, ale aj ostražitosť a spoluprácu medzi návštevníkmi cintorína. Vzájomná pozornosť a reagovanie na podozrivé správanie môže významne prispieť k zníženiu tohto znepokojujúceho javu.

K ďalším odporúčaniam patrí aj fotodokumentácia osadenej výzdoby a pravidelná kontrola stavu náhrobku, najmä medzi sviatkami. Ak si všimnete krádež, okamžite ju nahláste správe cintorína a miestnej polícii.

zdroj foto: Kris1973

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Z adoptovaného dievčatka sa vykľula 20-ročná žena – rodina tvrdí, že sa ich pokúsila zabiť

Príbeh Natalie Grace Barnettovej sa dostal do povedomia celého...

Podľa teórie kvantovej nesmrteľnosti môžeme byť v skutočnosti všetci nesmrteľní

Teória kvantovej nesmrteľnosti pochádza z 80. rokov minulého storočia,...

Prečítaj si aj

Z adoptovaného dievčatka sa vykľula 20-ročná žena – rodina tvrdí, že sa ich pokúsila zabiť

Príbeh Natalie Grace Barnettovej sa dostal do povedomia celého...

Podľa teórie kvantovej nesmrteľnosti môžeme byť v skutočnosti všetci nesmrteľní

Teória kvantovej nesmrteľnosti pochádza z 80. rokov minulého storočia,...

Tento muž tvrdí, že práve pre tento dôvod čas od roku 2020 ubehol tak rýchlo

Máte pocit, že čas od roku 2020 nejako rýchlejšie...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

Z adoptovaného dievčatka sa vykľula 20-ročná žena – rodina tvrdí, že sa ich pokúsila zabiť

Príbeh Natalie Grace Barnettovej sa dostal do povedomia celého sveta, keď jej adoptívni rodičia Kristine a Michael Barnettovci tvrdili, že 10-ročné ukrajinské dievčatko, ktoré...

Terorista, ktorý utiekol z väzenia, spustil paľbu na pápeža. Po 2 rokoch za ním prišiel pápež do väzenia…

Musíte byť neuveriteľne silný a mať zlaté srdce, aby ste odpustili človeku, ktorý vás takmer priviedol do hrobu.Čo asi cítil pápež Ján Pavol...

Žene dvojnásobne napuchla tvár, len kvôli tomu, že použila farbu na vlasy „Urobila som chybu a teraz chcem všetkých varovať.“

Dočasne znetvorená alergickou reakciu na farbenie vlasov, sa 19-ročná Francúzska Estelle rozhodla podeliť o svoju nepríjemnú skúsenosť s farbením vlasov.Mladá žena zverejnila fotografiu svojej strašnej premeny.Podľa...
Verified by MonsterInsights