V Japonsku už existujú domovy pre starých domácich miláčikov. Japonci vedia, ako sa starať o seba a svoje domáce zvieratá.

Dopyt po domoch s opatrovateľskou službou v Japonsku rastie, pretože starší majitelia psov sa už nedokážu postarať o svojich domácich spoločníkov, ktorí si neraz vyžadujú osobitnú starostlivosť.

Yuko Išikazi (50 r.) sa rozhodla nechať svojho 18-ročného psíka v domove pre starostlivosť o domácich miláčikov po tom, čo jej matke Takako diagnostikovali demenciu. Žena sa už o neho nedokázala starať, nakoľko už aj on mal svoj pokročilý vek a choroby.

 

„Kora mi doniesol môj otec. Po jeho smrti ostal žiť s mojou matkou, ktorá ho brala ako spomienku na jej manžela,“ povedala žena.

Keď sa demencia začala rozvíjať, Yuko našla dom, kde obyvatelia môžu žiť so svojimi domácimi miláčikmi, za predpokladu, že sa o ne starajú. Avšak stav jej matky sa nezlepšoval a bolo jasné, že nie je nikto, kto by sa o psa postaral. Z tohto dôvodu sa rozhodla ho dať do psieho sanatória.

V súčasnosti je Koro jedným z viac ako 30 psov a mačiek chovaných v tokijskom domove pre domáce zvieratá. Koro tu má celoživotnú zmluvu, čo znamená že sa o neho postarajú až do smrti, jeho rodina ho však môže pravidelne navštevovať.

Toto domácke zariadenie ponúka personalizované služby pre každé domáce zviera – špeciálne upravená strava, pravidelné prechádzky a rehabilitačné programy pod dohľadom skúseného personálu. Psov s bolestivými končatinami masírujú, zatiaľ čo ležiace zvieratá sú umiestnené na mäkkých vankúšoch a kŕmené tými, ktorí sa s nimi maznajú a volajú ich prezývkami.

V prípade potreby sú zvieratá prepravované do veterinárnej ambulancie, kde službukonajúci personál zostáva aj celú noc, v prípade, že je zviera v kritickom stave. S výnimkou zálohovej platby začínajú ročné životné zmluvné poplatky od 600 000 jenov (5300 dolárov) pre malých psov a 4 200 za mačky.

„Robíme všetko pre to, aby sme uspokojili požiadavky majiteľov, no nepokúšame sa len opakovať ich zaužívané činnosti. Zvieratám taktiež pomáhame zlepšiť ich zdravie prostredníctvom rehabilitácie. Od otvorenia v roku 2014 má domov pre domácich miláčikov skutočný úspech a prijímame viac ako 80 zvierat s dlhodobým pobytom na viac ako 1 mesiac,“ prezradila Akira Watanab, riaditeľ psieho domova.

„Keď sa majitelia nemôžu starať o svoje domáce zvieratko, často si musia vybrať medzi dvomi možnosťami: odviesť zviera do zdravotníckeho centra (vo väčšine prípadov na popravu), alebo mu nájsť náhradnú rodinu,“ povedal.

Avšak nájdenie zodpovednej a milujúcej rodiny môže byť niekedy mimoriadne ťažké, najmä ak sú domáci miláčikovia v pokročilom veku. Majiteľ domova konštatuje, že aj keď sa takáto rodina nájde, bývali majitelia psa alebo mačky už nikdy nedostanú možnosť vidieť svojho štvornohého kamaráta.

Podľa správy japonskej Pet Food Association pre rok 2017, priemerná dĺžka života psa bola 14,2 rokov a mačky – 15,3 rokov, zatiaľ čo psy vo veku 7  a viac rokov boli považované za staršie, čo predstavovalo 60% z celkového počtu všetkých psov.

V súčasnosti čoraz viac a viac majiteľov považuje svojich psov za súčasť rodiny a nie za strážcu. Preto im chcú nájsť bezpečné a pohodlné prostredie, aj keď to bude znamenať, že za neho zaplatia v priemere viac ako 5-tisíc dolárov ročne.

Revidovaný zákon o dobrých životných podmienkach zvierat, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2013, taktiež prispel k vzniku 100 psích domovov po celom Japonsku. Lekárske strediská už neprijímajú takéto zvieratá, pretože zákon stanovuje, že majitelia by mali byť v zásade zodpovední za starostlivosť o svoje domáce zvieratá až do ich smrti.

V súčasnosti je v krajine registrovaných viac domácich miláčikov ako deti do 15 rokov.

Myslíte si, že psy tam sú naozaj šťastné?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “V Japonsku už existujú domovy pre starých domácich miláčikov. Japonci vedia, ako sa starať o seba a svoje domáce zvieratá.”