Kapitán Kristus zachránil v Čiernom mori pár, ktorý bol 5 dní bez jedla a vody

V Čiernom mori sa podarilo zachrániť dvoch obyvateľov ruského mesta Novorossijsk, ktorí sa na gumenom člne plavili po otvorenom mori.

Z potravy im ostalo len balík semienok.

Nadežda a Michail sa vydali na gumenom člne chytať ryby.

„Neplánovali sme sa zdržiavať, preto sme si so sebou nebrali jedlo navyše. More bolo spočiatku pokojné, no netrvalo dlho a po hodení udíc do vody sa začal dvíhať vietor. Fúkal od brehu a postupne naberal na sile,“ hovorí Nadežda.

Pár sa začal veslovať k brehu, no čoskoro si uvedomili, že im už nestačia sily. Snažili sa na seba upútať pozornosť, mávali rukami a šortkami, ale bezúspešne, navyše kvôli tomu stratili jedno veslo.

Ako-tak prežili noc, nemohli spať, pretože bola veľká zima. Ani ráno im neprinieslo vytúžené teplo – slnko pálilo a obaja mali od spálenia kožné pľuzgiere.

Trvalo to niekoľko dní. Žiadna loď, ktorá okolo nich prechádzala, im nevenovala pozornosť. Jeden tanker zapustil kotvu ich smerom, no o pol hodiny neskôr odišiel.

Prežili trojdňovú búrku

Čoskoro sa začala silná búrka a ľahký gumený čln sa neustále prevracal. Najväčšie vzrušenie zažili o tri dni neskôr. Vlny dosahovali výšku niekoľkých metrov, no v noci to bolo najhoršie.

Všetky veci skončili v mori, zostali im len rybárske udice. Čln sa plavil od ruského mesta Novorossijsk, Gelendzhik, ostrov Utriš a nakoniec Tamani. Nadežda povedala, že v momente, kedy už nemali breh vo výhľade, nastal u nich skutočný strach. Z úpalu, hladu a smädu sa začali u nich prejavovať halucinácie.

V piaty deň sa na obzore objavila loď. No ani jeden z nich nemal silu kričať a mávať rukami. Keď sa k ním začal približovať tanker, muž a žena jednoducho vypadli cez čln.

Lodný tím im zoslal záchranné kolesá a rebrík, no na palubu sa dostal len ženin muž Michail. Nadežda nebola schopná vyliezť po rebríku.

Kapitán Kristus

Oboch vyčerpaných nešťastníkov nakoniec dostali na palubu, zabalili do bielych mokrých uterákov, poskytli im kabínu a všetky potrebné veci: lieky, oblečenie, obuv, hygienické potreby.

Kapitánom lode bol Kristus Constantiniadis, ktorý nielen že pár vytiahol z mora, pomohol im aj skontaktovať sa so svojimi príbuznými.

„Kapitán sa vždy pred obedom zvykol modliť, no v ten deň sa z nejakého dôvodu nemodlil. Vyšiel na palubu a zbadal nás.“

Nikto nás nehľadal

Keď pár zmizol, priatelia sa obrátili na políciu a napísali prehlásenie o ich strate. Nikto ich však nehľadal.

„Neviem prečo, no nikto nás nehľadal. Preto by sme mali vedieť, že sa môžeme spoľahnúť len na seba. Hlavné je ostať pokojným, nepanikáriť a nemyslieť na najhoršie. Ak by sme spanikárili, pravdepodobne by sme neprežili…“

Čo by ste robili v ich situácii? Podľahli by ste panike alebo si zachovali chladnú hlavu?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Kapitán Kristus zachránil v Čiernom mori pár, ktorý bol 5 dní bez jedla a vody”