Prečo sú včely dôležité: Čo robiť aby sme zabránili ich vyhynutiu? Tieto veci robia včely a ľudia o nich ani netušia

Celosvetová populácia včiel je v ohrození vyhynutia, najmä kvôli nadmernému a nevhodnému používaniu pesticídov na úrode. Taktiež je problémom nadmerný nárast počtu parazitov, klimatické zmeny a ľudský zásah do prírody a to všetko prispieva k znižovaniu počtu včelstva na našej planéte. Vedci tvrdia, že ak to takto bude pokračovať môže to spôsobiť vyhynutie ľudskej rasy.

Preto Vám prinášame tento zoznam, ktorý vysvetľuje čo včely robia pre našu planétu a prečo sú vlastne také dôležité:

1. Starajú sa o tretinu opeľovania na svete

Včely sú najdôležitejšími opeľovačmi úrody jedla na svete. Odhaduje sa, že tretina jedla, ktoré denne konzumujeme závisí od opeľovania najmä včelami ale aj iným hmyzom, vtákmi alebo netopiermi. Mnoho lokálneho a dovezeného ovocia a zeleniny je opeľované včelami. Patria tam avokáda, sójové bôby, sezam, uhorky, rôzne citrusy, broskyne, kiwi, čerešne, čučoriedky, špargľa, brokolica, zeler, tekvica či melón.

Sliced Fruits on Tray

Zdroj: pexels.com

2. Pomáhajú opeľovať aj iné rastliny

Opeľovanie nie je prospešné pre jedlo, ktoré konzumujeme ale aj pre iné rastliny ako káva a bavlna. Včely taktiež opeľujú kŕmne rastliny napríklad, lucernu a ďatelinu, ktoré sa používajú na kŕmenie dobytka. Usilovná práca včiel je potrebná, pretože pomáha poskytovať jedlo pre mnohé zvieratá z potravinového reťazca.

Three Black-and-white Cows

Zdroj: pexels.com

3. Sú ukazovateľom zdravého ekosystému

Opeľovanie včelami zabezpečuje genetickú rozmanitosť kvitnúcich kvetov. To znamená, že ekosystém, v ktorom sú prítomné včely, všetko funguje bez potreby ľudského zásahu.  Nepomáha to iba rastu kvetov, ovocia a zeleniny ale taktiež zachováva rôzne druhy.

Bees on Purple Flower

Zdroj: pexels.com

4. Sú ekonomickou silou

Asociácia Britských včelárov odhaduje, že včely „prispievajú“ približne 185 miliónmi dolárov (cca 165 miliónov eur) ročne iba v samotnej Veľkej Británii. Mnoho úrody komerčných jedál je závislých od práce včiel. Aj keď rastlina nie je priamo opeľovaná včelami, nepriamo tým pomáhajú, pretože sú súčasťou prostredia s biodiverzitou. V Mexiku, UNAM odhaduje, že včely svojou prácou „prispievajú“ k hodnote produktov až vo výške 2 biliónov dolárov (cca 1,78 biliónov eur).

Variety Of Vegetables On Display

Zdroj: pexels.com

5. Sú jednými z najpracovitejších tvorov na našej planéte

Robotnice sú rozdelené do veľmi organizovaného spoločenstva včiel a každá z nich je odlišná vďaka svojej úlohe v celej kolónii:

  • Včely, ktoré sú zodpovedné za čistenie úľa
  • Včely, ktoré vytvárajú materskú kašičku
  • Včely, ktorým sa vytvárajú špeciálne žľazy na stavbu medových plastov
  • Včely, ktoré zháňajú jedlo a nosia ho do úľa
  • Včely, ktoré sa starajú o to aby včely z iného úľa alebo osy nevošli do úľa
  • Včely, ktoré vytvárajú prúd vzduchu aby dehydrovali nektár

Podľa údajov NGO, Ecocolmena Španielsko, včela medonosná (Apis Mellifera) vytvára kolónie s 15 až 80 000 včelami. V týchto kolóniách panuje veľmi organizovaná koordinácia s prepracovanou neindividualistickým systémom produkcie, ktorý prospieva celému úľu.

Top View of Bees Putting Honey

Zdroj: pexels.com

6. Sú zodpovedné za skrášľovanie planéty

Bez opeľovania by neexistovali žiadne kvety , čiže práca včiel je odzrkadlená v ich farbe, textúre a vôni. Nádherné krajinky pod záštitou pestovateľov, rôzne parky alebo vidiecke lúky sú tak pekné vďaka namáhavej práci tohto hmyzu. Každý opelený kvet sa teda zmení na bezpečné a atraktívne miesto pre iný hmyz alebo vtáky. Dokonca podľa výskumníkov Bristolskej univerzity dokážu čmeliaky vycítiť elektrické pole kvetu, naučia sa rozlišovať rôzne elektrické polia kvetov rôznych tvarov a využívajú to na rozoznanie toho či už na kvete bola iná včela.

Selective Focus Photography of Purple Petaled Flowers

Zdroj: pexels.com

7. Sú hmyz, ktorý je jedným z najdôležitejších

Inštitút EarthWatch prehlásil včely za jeden z najdôležitejších druhov hmyzu na svete. Dr. George McGavindiskusii prehlásil, že štvrtina z milióna druhov rastlín a kvetov je závislá od práce včiel: „Svet bez nich by bol monotónny.“ Taktiež si obhájil to, že ekonomická hodnota opeľovania včelami činí sumu až 130 biliónov eur. To z včiel robí dôležitý základ pre hospodársku produkciu našej planéty. „Svet bez včiel je nepredstaviteľný no deje sa to,“ prehlásil McGavin.

Macro Photography of Yellow and Black Honey Bee

Zdroj: pexels.com

8. Neprodukujú iba med

Včelí vosk je najčistejšia a najprírodnejšia hmota na svete. Včely sú taktiež zodpovedné za tvorbu peľu, medoviny, propolisu a materskej kašičky. Všetky z týchto produktov sú výsledkom namáhavých a časovo náročných procesov.

Macro Photography of Honey Bee on Petaled Flower

Zdroj: pexels.com

Ako teda zabránime ich úhynu?

V tejto fáze celosvetovom stave núdze, CCMSS (Mexican Civil Council for Sustainable Silviculture) odporúča tieto vykonať opatrenia:

  • Zasaďte si do záhrady, do parku alebo na balkón kvety, ktoré sú pôvodné vo Vašej oblasti
  • Vyhýbajte sa insekticídom a použité tie prírodné (napríklad cesnak alebo čierne korenie)
  • Neničte medové plásty
  • Keď niekde uvidíte včelu, ktorá je v ohrození alebo sa topí je najlepšie ju „osviežiť“ pomocou podania vody a medu
  • Vytvorte si prístrešky, kde nepoužijete chemické ošetrenie, napríklad z dreva alebo trstiny
  • Vonku nainštalujte fontánku na pitie, jednu si môžete zhotoviť napríklad z formy na pečenie, guľôčok a vody
  • Obnovte organické farmárčenie a konzumujte lokálne organické produkty

20. mája sa každoročne oslavuje Svetový deň včiel, ktorý je pripomienkou aby sme dali do povedomia starostlivosť o ekosystémy, v ktorých včely žijú. Včely sú bezpochybne úžasné tvory, ktorým na oplátku dlžíme toho dosť.

Aký bude podľa Vás svet bez včiel? Budeme ešte žiť bez ich prítomnosti?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo sú včely dôležité: Čo robiť aby sme zabránili ich vyhynutiu? Tieto veci robia včely a ľudia o nich ani netušia”