14 zvláštností v domovoch po celom svete, ktoré majú svoje racionálne vysvetlenie

Niekedy je veľmi ťažké zistiť, či murári a iní remeselníci mysleli logicky pri pohľade na budovy ktoré dokázali postaviť. Ved‘ prečo by potom existovali diagonálne okná, ktoré na prvý pohľad nemajú zmysel? Niekedy je za každým zvláštnym architektonickým a rozhodnutím zaujímavé odôvodnenie a niektoré z nich sú dokonca užitočné. Pozrite si zoznam architektonických zaujímavostí, ktoré sme pre vás zostavili.

1. „Mikrovlnná rúra“ zo začiatku 20. storočia v Európe

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© Denis Sitnikov / Facebook

Radiátory s dvojakým využitím boli v Európe už na začiatku 20. storočia a boli veľmi populárne. Tieto radiátory umožnili ľuďom zohrievať jedlo a dopomáhalo to taktiež k vysušovanie mokrých topánok. Dnes sa tieto zariadenie v domácnostiach nenáchádzajú, pretože boli nahradené modernejšími verziami zariadení s rovnakým využitím. Súčasné domy sú vykurované zvyčajne elektrickou energiou.

2. „Chruščovova chladnička“, ZSSR

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© Sandalinaiznanku / Pikabu

Domy postavené v 60-tych rokoch minulého storočia, na ruský spôsob sa nazýval Chruščovove domy a mohli sa chváliť tým, že mali sezónnu chladničku. Hrubé steny domov umožnili architektom navrhnúť špeciálne miesto, kde by obyvatelia mohli počas zimnej sezóny udržiavať produkty podliehajúce skaze a taktiež aj konzervy.

3. Zamurované okná, Veľká Británia

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© Gary Burt / Wikimedia Commons   © Spencer Means / Flickr

Zamurované okná v starých budovách Veľkej Británie sú dobrým príkladom toho, ako veľmi smiešne zákony zasiahli kultúru. V 17. storočí platili Britskí a Škótski obyvatelia dane za počet okien, ktoré mali vo svojich domoch a tak si vtedy prevažne len bohatí ľudia mohli dovoliť mať všetky okná sklenené. A tak si chudobnejší obyvatelia nepotrebné okná zamurovávali. Chudobní ľudia nemali vôbec žiadne okná a museli žiť v úplnej tme.

4. Vták Phoenix, Štokholm (Švédsko)

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© Holger.Ellgaard / Wikimedia Commons   © Hedwig Storch / Wikimedia Commons

Symbol vtáka Phoenixa, ktorý visí nad dverami niektorých budov v historickom centre Štokholmu je pre mnohých ľudí veľkou záhadou. Tento symbol sa začal používať v domoch, v starom meste, ktoré boli postavené tak blízko k sebe, že vždy, keď došlo k požiaru, tak mal požiar potenciál zničiť celý blok alebo dokonca celú. ulicu. Hasiči najprv zachránili domy s týmto výrazným symbolom na fasáde, zatiaľ čo domy chudobných ľudí mali tendenciu byť uhasené neskôr, alebo až ako posledné. Symbol s vtákom Phoenix bol ako požiarne poistenie. Poisťovňa, ktorá v tej dobe tieto symboli predávala, podniká doteraz.

5. Manhole, Wiesbaden (Nemecko)

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© artisha9 / Pikabu   © Kreuzschnabel / Wikimedia Commons

Vstup tejto šachty vo Wiesbadene v Nemecku pripomína loď „Millennium Falcon“ z hviezdnych vojen. V skutočnosti je to vstup do žalára Salzbachského kanála. Spočiatku stavba slúžila ako kanál, ale teraz sa používa ako turistická atrakcia.

6. Dvere do barov, západné Spojené štáty

Funkciou každého uznávaného baru na divokom západe sú dvojkrídlové dvere, ktoré sa môžu voľne otvoriť do oboch stran. Na prvý pohľad to môže byť úplne nepraktická konštrukcia, avšak toto dverové zariadenie má niekoľko veľmi užitočných využití. Prvým, najzrejmejším je vetranie. Druhým je to, že dvere mali chrániť pohľadu zbožných obyvateľov západných miest do vnútra baru. Zároveň častí návštevníci baru mohli vidieť svetlo z diaľky a vedeli, že bar je otvorený. Tretí dôvod má obchodnejší význam a to tvar dverí, nazývaný „netopierové krídla“, robil baru rozpoznateľné znamenie.

7. Zber odpadu, bývalý ZSSR

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation

© ooo_sootechestvennik / Instagram

Postrach každého dieťaťa je zariadenie podobné kotlu z filmu Sám doma. Odpadková šachta, zariadenie na likvidáciu odpadu bolo prvýkrát navrhnuté pre dom vo Vladivostoku už v roku 1938. Spočiatku boli výtokové kanály umiestnené vo vnútri apartmánov, ale neskôr boli presunuté do centrálneho umiestnenia na každom poschodí bytového domu sanitárne účely.

8. Neprítomnosť parapetov, Čierna Hora a Bulharsko

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© Booking   © Booking

V Bulharsku a v Čiernej Hore nie je zvykom stavať okenné parapety do miestností. Zdá sa to nepraktické najmä pre tých, ktorí sa sťahujú do Bulharska za prácou, ale má to svoje opodstatnenie. Múry v domoch v týchto krajinách sú tenké kvôli podnebiu a pre okenný parapet naozaj nie je žiadny priestor. Navyše, čiernohorský jazyk nemá ani slovo „parapet“.

9. Okno medzi kúpeľňou a kuchyňou, ZSSR

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© Ostroumno / Youtube

Okno medzi kúpeľňou a kuchyňou je prvkom dizajnu domu Chruščovova. Toto okno vizuálne rozširuje priestor – štandardná kúpeľňa v panelovom dome je dosť malá a druhým dôvodom je to, že toto okno poskytuje mimoriadne veľa svetla do tmavej kúpeľne. Toto architektonické riešenie sa dnes už nepoužíva.

10. Svetelné vypínače, Veľká Británia

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© DucanKir / Pikabu   © FreeImages

Kúpeľne v starých britských domoch majú stále výsuvné svietelné vypínače. Je to tak z bezpečnostných dôvodov, pretože vlhkosť a elektrická energia sú nebezpečnou zmesou. Štandardné svetelné vypínače neboli v kúpeľniach inštalované, pretože obyvatelia sa obávali, že by mohli byť ohrození elektrickým šokom a požiarom. Tento vypínač mohol byť umiestnený hneď za kúpeľňami, ale britskí obyvatelia sa rozhodli tento problém vyriešiť takto a teraz je tento vypínač zaujímavosťou anglických domov.

11. Mliečne dvere, USA a Veľká Británia

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© d416 / Reddit

Nákup mlieka nie je pre nás v modernom svete problém – v predajniach existuje množstvo druhov mliečnych výrobkov, avšak do polovice 20. storočia sa mlieko predávalo v podomovom predaji. Steny niektorých domov to dokazujú týmito drobnými mliečnymi dverami. Doručovatelia mlieka otvorili dvere a mlieko nechali priamo v stene.

12. Okná čarodejníc, Vermont

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© Piledhigheranddeeper / Wikimedia Commons   © Piledhigheranddeeper / Wikimedia Commons

Diagonálne okná sú črtou starých domov vo Vermonte. Ale prečo sa nazývajú okná „čarodejníc“? Stará legenda hovorí, že kvôli neznámym dôvodom nemôžu čarodejnice vchádzať diagonálnymi oknami so svojimi lietajúcimi metlami.
Existuje však aj realistickejšie vysvetlenie – je ťažké zistiť, kde je najvhodnejšie nainštalovať normálne okno v podkroví. Takéto okná v porovnaní s podkrovnými oknami poskytujú lepšie osvetlenie a potrebnú ventiláciu.

13. Well-yards, Saint Petersburg (Rusko)

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© Florstein / Wikimedia Commons

Nádvoria sú symbolom hlavného severského mesta Ruska. Aká však bola myšlienka začať stavať domy takýmto spôsobom? Podľa jednej z legend, Peter Veľký nariadil výstavbu budov v holandskom štýle, takže tak, aby staré budovy vyzerali krásne zo všetkých strán.

14. Americká toaleta

14 Strange House Details From All Over the World That Actually Have an Explanation© quietomut / Pikabu   © jarmoluk / Pixabay

Kanalizačný systém v amerických krajiných môže vážne vystrašiť ľudí z Európy. Skutočnosť, že toaleta je naplnená vodou, vytvára dojem, že odtok je zanesený. To však nie je pravda. Vysoká hladina vody chráni okraje záchodovej misy pred znečistením. To umožňuje Američanom, aby nemuseli používať kefy tak často ako my, ľudia v Európe.

zdroj:brightside.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “14 zvláštností v domovoch po celom svete, ktoré majú svoje racionálne vysvetlenie”