Maďarsko presadilo sa zákon o zákaze úradnej registrácie zmeny pohlavia

V nedávnom článku sme Vás informovali o iniciatíve zákazu úradnej registrácie zmeny pohlavia v Maďarsku. Teraz Vám prinášame správy, že v utorok (19. 5.) bolo toto opatrenie schválené v pomere 134 k 56 a štyria poslanci sa hlasovania zdržali. Týmto opatrením zároveň zakázali uznanie novej identity transrodových osôb. Novela zákona taktiež ustanovuje zapísanie “biologického pohlavia založeného na jeho primárnej charakteristike a genóme” do matriky a dokladov totožnosti.

 

Person With Body Painting

Zdroj: pexels.com

 

V skratke to znamená, že transrodový ľudia si teraz nemôžu zmeniť meno ani získať doklady zodpovedajúce ich novej identite. Táto novela zákona bola súčasťou legislatívneho balíka, ktorý predložil Zsolt Semjén z Kresťanskodemokratickej ľudovej strany. „Vzhľadom na to, že úplná zmena biologického pohlavia nie je možná, v zákone je potrebné uviesť, že nie je možné vykonať takúto zmenu ani v matrike,“ píše sa v zákone.

 

Toto rozhodnutie je však pod náporom veľkej kritiky a tak mnohé právnické skupiny žiadajú prezidenta Jánosa Ádera o to aby zákon nepodpísal. V prosbách bolo obsiahnuté aj to aby maďarský prezident poslal novelu na preskúmanie ústavnému súdu. Veľké obavy prejavil aj Európsky parlament, komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová, vysoký komisár OSN pre ľudské práva aj Maďarska psychologická spoločnosť. 

 

Rainbow, Glitter, Gay, Gay Pride, Lgbt, Lesbian

Zdroj: pixabay.com

 

Dunja Mijatovičova ešte pred odsúhlasením zákona požiadala parlament aby novelu zákona odmietol. Navyše vyzvala maďarské úrady „zabezpečiť, aby transsexuáli mali prístup k rýchlym a transparentným postupom na zmenu mena a rodu alebo pohlavia na civilnej matrike, ako aj v preukazoch totožnosti, pasoch, osvedčeniach o dosiahnutom vzdelaní a iných podobných dokumentoch“.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Maďarsko presadilo sa zákon o zákaze úradnej registrácie zmeny pohlavia”