Ochorenia kože sú veľmi nepríjemné. Ako sa prejavuje psoriáza alebo ekzém?

Každý z nás sa chce vo vlastnej koži cítiť dobre. Čo však robiť, ak sa objavia nepríjemné ochorenia, pri ktorých by sme sa z nej najradšej vyzliekli? Psoriáza, atopický ekzém, rosacea alebo ichtyóza dokážu život ničiť.

Psoriáza je dedičná

Psoriáza, inak povedané aj lupienka, je chronické zápalové autoimunitné ochorenie, ktoré zasahuje kožu. Objaviť sa môže kedykoľvek počas života a dá sa liečiť, no nie vyliečiť. Za rozvoj psoriázy je zodpovedná dedičnosť, ale ovplyvňuje ju aj imunitný systém. Mnohí ľudia sa chorého stránia, pretože sa obávajú, že by sa nemohli nakaziť tiež. Psoriáza sa však na človeka neprenáša a vedci stále nepoznajú presnú príčinu jej vzniku.

Ako sa psoriáza prejavuje?

Aj toto ochorenie sa prejavuje viacerými príznakmi. Typické sú preň škvrny ružovej až červenej farby, ktoré sú na povrchu pokryté suchými  šupinkami striebornej farby. Šupiny sa ľahko odlupujú a pokrývajú celé ložisko okrem úzkeho lemu na okraji. Škvrny sa môžu objaviť kdekoľvek na tele a sprevádza ich svrbenie, bolesť, niekedy praskajú a následne krvácajú. Pomôcť môžu prípravky na psoriázu ako lokálne krémy, masti, pasty a roztoky. Jej prejavy sa tiež zlepšujú pôsobením ultrafialového žiarenia alebo kúpaním v mori.

Postihnutých na kožné choroby pribúda

Na kožné choroby trpí čoraz viac ľudí. K tým najčastejším patrí jednoznačne atopický ekzém, ktorý je chronickým zápalovým ochorením. Prejavuje sa zapálenou a suchou pokožkou, ktorá svrbí a olupuje sa. Tiež sa nedá vyliečiť, dá sa len potlačiť. Ichtyóza je choroba, pri ktorej rohovatie pokožka. Je veľmi suchá, popraskaná a nápadne pripomína rybie šupiny. Pri vitiligu nastáva porucha pigmentácie a vznik bielych fľakov na pokožke a vyblednutie vlasov, obočia, rias a chlpov.

Zdroj obrázku: Fuss Sergey / Shutterstock.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ochorenia kože sú veľmi nepríjemné. Ako sa prejavuje psoriáza alebo ekzém?”