sobota, 27 júla, 2024

Ako si poradiť so všetkými problémami štítnej žľazy?

Štítna žľaza je zodpovedná za produkciu mnohých hormónov a taktiež ovplyvňuje rôzne typy tkanív. Od hladiny hormónov štítnej žľazy závisí výmena energií v tele a práca nervového systému.

Ak množstvo hormónov výrazne prekračuje normu, človek sa cíti príliš rozrušený a v prípade, že je príliš nízka, pacient sa stáva pomalším a apatickým.

Za najčastejšie choroby štítnej žľazy možno považovať hypertyroidizmus a hypotyreózu.

Prvé ochorenie je spojené s prebytkom hormónov štítnej žľazy, zatiaľ čo druhé hovorí o ich nedostatku.

Pri hypotyreóze sa produkuje príliš málo hormónov štítnej žľazy, čo spôsobuje množstvo charakteristických príznakov.

  1. Neustály chlad, zimnicaTyroxín – dôležitý hormón štítnej žľazy je zodpovedný za termoreguláciu a metabolizmus v tele. Každá odchýlka od normy je sprevádzaná poklesom telesnej teploty, chladom, opuchmi a zmenami tlaku. 
  2. Koža sa stáva bledšou, vysušenejšou a drsnejšou, vlasy začnú slabnúť a vypadávať
  3. Neustála únavaTaktiež letargia, strata sily, takmer žiadne nadšenie zo života. Samozrejme, únava sa môže spájať aj s inými príčinami, no stojí za to venovať pozornosť tomu, či je to len zriedkavý stav, alebo sa z toho stala chronická záležitosť.
  4. Zhoršenie pamäti a pozornosti nie sú spojené len s problémami zvyšujúceho sa veku, ale aj s nízkou hladinou hormónov štítnej žľazyHypotyreóza môže vznikať z priameho poškodenia štítnej žľazy, ako aj v dôsledku iných patologických stavov.Hypotyreóza môže byť autoimunitná, keď je štítna žľaza napadnutá protilátkami svojho vlastného organizmu, ktoré musia bojovať proti cudzorodým organizmom. Takáto reakcia imunitného systému je spôsobená poruchou jeho funkcie.

     

Zníženie funkcie štítnej žľazy môže nastať aj v prípade s kontaktom ťažkých kovov, akým je napríklad ortuť. Najčastejšie sa to vyskytne v dôsledku častej konzumácie rýb z oceánu. Štítna žľaza trápi aj tých ľudí, ktorí sú sústavne vystavovaní stresu.

Stresový hormón kortizol zabraňuje transformácii tyroidných hormónov na aktívnu formu, ktorá reguluje metabolizmus.

Hypotyreóza sa môže vyvinúť aj na pozadí používania sójových výrobkov. Mali by ste sa im buď vyhnúť úplne, alebo ich konzumáciu obmedziť na minimum.

Ak na sebe spozorujete niektorý z týchto príznakov, je čas začať sa starať o svoje zdravie. Vyhnite sa akýmkoľvek produktom, ktoré znižujú funkciu štítnej žľazy: ľanový olej, arašidy a arašidové maslo, ryby s vysokým obsahom ortuti, kukurica, alkohol a kofeín.

 

Po druhé, uprednostňujte výrobky, ktoré majú protizápalový účinok: zelenina, ovocie, strukoviny, orechy a semená, ryby neobsahujúce ortuť, mäso, vajcia, mlieko.

Raz týždenne si doprajte produkty, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za „nezdravé potraviny“ – tým sa podnieti práca štítnej žľazy.

Diagnostikovali vám ochorenie štítnej žľazy? Čo vám ho pomohlo prekonať ? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti aj v komentároch na Facebooku!

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights