Zázračný produkt nielen konzumujem, ale si ho aj dávam na tvár. Môj partner vďaka nemu schudol. Je ním…

Želatína pozostáva z bielkovinových látok živočíšneho pôvodu. V jednej polievkovej lyžici sa nachádza približne 6 g bielkovín. Nechýba v ňom ani fosfor, síra, vápnik, horčík, železo, meď, sodík a polovica všetkých esenciálnych aminokyselín potrebných pre naše telo.

польза желатина

Aminokyseliny zásobujú organizmus energiou, stimulujú produkciu rastového hormónu, posilňujú srdcový sval a aktivujú činnosť mozgu. Pozrite sa na želatínu o niečo detailnejšie a prečítajte si o jej účinkoch na ľudské telo!

  1. Zlepšuje metabolizmus a podporuje úbytok hmotnosti

Želatína – výborný produkt na chudnutie, nespôsobuje zvýšenú sekréciu žalúdočnej šťavy a urýchľuje rozklad tukov. Preto sa jedlá, ktoré ju obsahujú, lepšie absorbujú počas procesu trávenia. Navyše bielkoviny, ktoré tvoria asi 98% celkovej hmotnosti produktu, prispievajú k rýchlemu nasýteniu, čím sa znižuje túžba po jedle a zabraňuje tak zbytočnému prejedaniu.

  1. Podporuje rýchle hojenie rán

Glycín predstavuje v želatíne 1/3 aminokyselín. Je vhodný pri zápaloch a vďaka nemu je hojenie rám omnoho rýchlejšie. Bezfarebný prášok je tiež užitočný pri zlej zrážanlivosti krvi. To vysvetľuje odporúčanie lekárov, aby pacienti s vnútorným krvácaním konzumovali želatínové potraviny.

  1. Posilňuje kosti a kĺby

Proteíny, fosfor a meď, zvyšujú hustotu kostného tkaniva a zabraňujú vzniku osteoporózy. Kolagén podporuje zdravie chrupavkového tkaniva a taktiež uľahčuje pružnosť a pohyblivosť kĺbov. Látka chondroitín, zmierňuje zápal v kĺboch, takže želatína sa považuje za jeden z najúčinnejších prostriedkov proti artritíde.

Pokrmy pripravené na základe želatíny sa odporúčajú najmä po zložitých zlomeninách kostí. Taktež by ju do jedálnička mali zahrnúť ženy v menopauze, kedy sa z tela intenzívne odbúrava vápnik.

желатин, польза для здоровья

  1. Zlepšuje trávenie

Pri vstupe do tráviaceho traktu sa v spojené s vodou začne tváriť ako vláknina: zlepšuje pohyblivosť čriev a zabraňuje zápche. Okrem toho stimuluje produkciu tráviacich štiav, čo zabezpečuje správne trávenie jedla.

Želatína v strave tiež obnovuje sliznicu žalúdka. Preto je užitočné, ak ju konzumujú ľudia s ochoreniami tráviaceho traktu.

  1. Prečisťuje pečeň

Jedlo so želatínou je bohaté na glycín, ktorý pomáha pečeni účinne odstraňovať toxíny, zbaviť sa rádionuklidov, nebezpečných pre zdravie, a soli ťažkých kovov. Vedci tvrdia, že organizmus, ktorému chýba glycín, nie je plne schopný vykonať v tele proces detoxikácie.

желатин, польза для здоровья

  1. Zvyšuje imunitu

Prolín dokáže posilniť imunitný systém a zvýšiť odolnosti tela voči infekciám a vírusom. Áno, aj táto aminokyselina sa nachádza v želatíne. Mimochodom, na zvýšenie účinnosti prolínu môžete užívať vitamín C.

  1. Zlepšuje spánok

Glycín pozitívne ovplyvňuje kvalitu spánku. Ľudia, ktorí jedia pokrmy so želatínou ľahšie zaspia a lepšie sa vyspia. Mnohí z nich tiež zaznamenali pokles ospalosti a zlepšenie kognitívnych funkcií.

  1. Normalizuje hormonálnu nerovnováhu

Produkcia inzulínu a glutatiónu závisí od vstupu glycínovej aminokyseliny do tela človeka. Druhá v poradí uvedená látka reguluje hladinu estrogénu – jeho prebytok v ženskom tele je považovaný za jednu z príčin rakoviny.

желатин, польза для здоровья

  1. Zachová mladistvú pleť

Kolagén robí pokožku pružnou a elastickou, takže zavedenie výrobku obsahujúceho želatínu do stravy pomáha vyrovnať sa so striami a celulitídou. Pravidelné používanie takýchto produktov aktivuje obnovu kožných buniek, dokonale ich ochráni pred predčasným starnutím a poskytne im zdravý vzhľad.

  1. Zlepšuje stav nechtov, vlasov a zubov

Keratín, kolagén a množstvo mikroelementov, ktoré vstupujú do tela spolu so želatínou, udržujú zdravý stav vlasov, nechtov aj zubov. Výrazné zlepšenie možno pozorovať už týždeň po pravidelnej konzumácii želatíny.

Neexistujú žiadne špeciálne kontraindikácie súvisiace s konzumáciou želatíny. Alergické reakcie sú extrémne zriedkavé. Neodporúča sa ju však príliš dlho užívať ako doplnok stravy – môže to viesť k nadmernej viskozite krvi a vysokému krvnému tlaku.

желатин, польза для здоровья

Ako požívať želatínu?

Organizmus môže prijímať tento produkt nielen v zložení jedál (lahodné domáce želé či suflea marshmallow), ale aj priamo vo forme prášku. Denná dávka, ktorú telo potrebuje, je asi 1-2 polievkové lyžice. Odporúča sa, aby bol prášok prepláchnutý pohárom teplej vody s vitamínom C, ktorý podporuje dobrú absorpciu. Snažte sa ju konzumovaž 4 týždne, potom je potrebné procedúru zastaviť.

Ďalší recept vám pomôže zbaviť sa nadmernej hmotnosti a nabrať svalovú hmotu. Posledné jedlo dňa by malo byť najneskôr 3 hodiny pred spánkom. Mali by ste vypiť nápoj, pozostávajúci z 1 lyžice želatíny, zriedenej s 1/3 šálky studenej vody a 3/4 šálky teplého čaju z harmančeka.

Maska na vlasy

Masku si pripravíte z dvoch PL želatínového prášku, pohára teplej vody (250 ml), 2 ČL octu a 2 ČL medu. Takto pripravenú masku aplikujte na vlasy, nechajte pôsobiť 5-10 minút a opláchnite teplou vodou. Postup opakujte raz alebo dvakrát týždenne – vlasy budú oveľa silnejšie a hustejšie.

Maska na tvár

Vytvorte si kolagénovú masku z 2 PL želatíny, 4 PL teplej vody a 2 PL citrónovej šťavy. Výsledná zmes naneste na tvár a zmyte po 10 až 15 minútach.

Ako môžete vidieť, želatína sa dá využiť akokoľvek a kdekoľvek. Nečakajte a zakomponujte ju či už do stravy alebo do uzdravovania a skrášľovania vášho tela!

zdroj:sovksuom.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zázračný produkt nielen konzumujem, ale si ho aj dávam na tvár. Môj partner vďaka nemu schudol. Je ním…”