Nákupy drobností z Číny sa predražia. Vláda schválila zákon o zrušení oslobodenia od DPH!

Ešte v máji tohto roku sme Vás informovali o zámere Európskej únie zaviesť DPH aj pre menšie zásielky z Číny. Tým, že mnoho ľudí si odtiaľ kupuje mnoho vecí a o dosť lacnejšie sa má deformovať trh.

Koncom augusta tak naša vláda novelu zákona o DPH schválila. Okrem iného sa v nej hovorí aj o spomínanom uplatňovaní DPH na zásielky do 22€ z krajín mimo EÚ.

 

Ecommerce, Online, Shop, Euro, Money, Buy, Purchase

Zdroj: pixabay.com

 

No nezúfajte, novela zákona

by mala prísť do platnosti až od 1. januára 2021 s tým, že pravidla pre predaj cez internet sa zmenia kvôli pandémii až od 1. júla 2021. Podľa TV Markíza sa na margo novely vláda ohradila tým, že iba preberá smernicu EÚ, kde sú zahrnuté povinnosti ohľadom DPH pri nákupe cez internet. Doteraz boli členské štáty v tomto ohľade nezosúladené a preto bol výber týchto daní neefektívny. 

 

Eu, Euro, Europe, Cash And Cash Equivalents, European

Zdroj: pixabay.com

 

Platbe DPH sa už nevyhnete

Novela zákona by tak mala mať pozitívny efekt na domáce podnikateľské prostredie. Navyše sa zníži riziko “špinavých” praktík zahraničných predajcov. Tí na zásielky zámerne uviedli nižšiu cenu tovaru aby sa tak balík vyhol colnému konaniu a vyrúbeniu DPH. „Navrhovaná právna úprava pozitívne ovplyvní podnikateľské prostredie z dôvodu zníženia administratívnej záťaže platiteľov dane, respektíve zdaniteľných osôb, ktoré sa rozhodnú uplatňovať niektorú z osobitných úprav,“ vyjadrilo sa ministerstvo financií.

zdroj: TV Markíza.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Nákupy drobností z Číny sa predražia. Vláda schválila zákon o zrušení oslobodenia od DPH!”