6 zlozvykov v jedení, ktoré znižujú vašu imunitu

Udržiavanie silného imunitného systému je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete teraz praktizovať. Nakoľko pandémia koronavírusu je ešte stále medzi nami. Posilnenie imunity spočíva v správnom výbere potravín, ktoré pomáhajú podporovať imunitné funkcie, a vo vyhýbaní sa stresových situácií, ktoré môže imunitu oslabiť. Čím skôr si teda osvojíte týchto 6 návykov, tým lepšiu službu urobíte svojmu zdraviu.

Príliš veľa alkoholu

Pohár vína raz za čas môže byť zdravým spôsobom, ako prekonať túto krízu. Ale nadmerná konzumácia alkoholu, aj tá krátkodobá, môže vo vašom imunitnom systéme spôsobiť stav pohotovosti, čo určite neprispeje k ochrane pred nebezpečnými vírusmi.

Vedci poznamenávajú, že medzi nadmerným príjmom alkoholu a oslabenou imunitnou odpoveďou existuje prepojenie. Účinok konzumácie alkoholu zahŕňa zvýšenú náchylnosť na zápal pľúc a vyššiu pravdepodobnosť vzniku syndrómov akútneho respiračného stresu (ARDS) – faktory, ktoré by mohli potenciálne ovplyvniť dôsledky COVID-19.

Medzi ďalšie pozorované javy patrí zvýšené riziko sepsy, vyšší výskyt pooperačných komplikácií, zlé hojenie rán a pomalšie a nedostatočné zotavenie sa z infekcií.

photography of person holding glass bottles during sunsetUnsplash

Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) definuje nadmerné pitie ako štyri alebo viac nápojov počas jednej príležitosti pre ženy a päť a viac pre mužov.

Ak zistíte, že pijete príliš veľa, znížte toto množstvo na minimum – 1 nápoj denne u žien a dva nápoje u mužov. A ak si myslíte, že potrebujete pomoc v súvislosti s alkoholom, existuje niekoľko spôsobov, ako vyhľadať profesionálne služby z domova, vrátane poradenstva prostredníctvom internetu.

Keď to preženiete so soľou

Prebytok sodíka si môžete spojiť s problémami, ako je zadržiavanie tekutín v tele a vysoký krvný tlak. Nová štúdia z Univerzitnej nemocnice v Bonne, ktorá sa uskutočnila na ľuďoch aj na myšiach, však dospela k záveru, že príliš veľa soli môže viesť k nedostatkom imunitného systému. Vedci zistili, že keď obličky vylučujú nadbytočný sodík, dochádza k dominovému efektu, ktorý znižuje schopnosť tela bojovať proti bakteriálnym infekciám.

Aj keď je COVID-19 vírusové ochorenie, môže spôsobiť sekundárne bakteriálne infekcie. Odporúčaná denná hranica obsahu sodíka v potrave je pod 2 300 mg denne u zdravých dospelých ľudí.

person sprinkling salt in friesUnsplash

Najlepším spôsobom, ako obmedziť príjem sodíka, je obmedziť vysoko spracované výrobky, ako napríklad polievka z konzervy či  mrazená pizza. Čo sa týka solenia jedla, jedna čajová lyžička kuchynskej soli obsahuje 2 300 mg sodíka.

Nadmerná konzumácia cukru

Zníženie nadmerného množstva pridaného cukru je dobrý nápad na zlepšenie vášho duševného zdravia a imunitného systému.

Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistila, že po celonočnom nejedení u ľudí, ktorí skonzumovali 100 gramov cukru, zaznamenali zníženie schopnosti imunitných buniek ničiť baktérie. Najväčšie účinky sa zistili o jednu až dve hodiny neskôr, ale pretrvávali až päť hodín.

spoon of powderUnsplash

To neznamená, že musíte cukor úplne vyradiť, ale vyhnúť sa pretrvávajúcemu prebytku alebo krátkodobej nadmernej konzumácii. To je cieľ, ktorý určite stojí za to. American Heart Association odporúča obmedziť pridaný cukor – druh pridávaný do potravín vami alebo výrobcom – najviac šesť čajových lyžičiek denne pre ženy a deväť pre mužov. Jedna čajová lyžička sa rovná štyrom gramom pridaného cukru denne, čo je 24 gramov pre ženy a 36 gramov pre muža.

Ak aj vy patríte k milovníkom sladkého, najmä ak ste pod vplyvom stresu, vyskúšajte niektoré alternatívne mechanizmy. Oslovte vašich blízkych, meditujte, cvičte v interiéry a verte či nie, aj hranie videohier môže znížiť potrebu zajedať svoje pocity.

Nadbytočný príjem kofeínu

Káva a čaj chránia naše zdravie vďaka vysokej hladine antioxidantov spojených s protizápalovými účinkami. Príliš veľa kofeínu však môže narúšať spánkom a tento výsledok môže zvýšiť zápalové procesy a narušiť imunitu.

macro photography of three assorted liquidsUnsplash

Zbavte sa kofeínových nápojov bez výživných látok vyrobených z cukru alebo umelých sladidiel. To isté platí aj o energetických nápojoch. Ak si predsa len doprajete kávu a čaj, nezabudnite vylúčiť príjem kofeínu najmenej šesť hodín pred spaním, aby ste predišli zbytočným problémom a riskovali, že sa ráno zobudíte bez energie.

Nedostatok vlákniny v strave

Vláknina podporuje dobré trávenie a pomáha meniť zloženie črevných baktérií spôsobom, ktorý zlepšuje našu imunitu aj náladu. Výskum ukazuje, že vyšší príjem vlákniny a prebiotík v strave podporuje zdravšie imunitné funkcie vrátane ochrany pred vírusmi. Dostatočné množstvo vlákniny tiež podporuje dlhší a kvalitnejší spánok. Denná dávka u žien sa odhaduje na najmenej 25 gramov a u mužov 38 gramov.

Najlepším spôsobom, ako zvýšiť príjem vlákniny, je jesť viac zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, strukovín (fazuľa, šošovica, hrášok, cícer), orechov a semien.

Nedostatočná konzumácia zelenej zeleniny

Tento druh zeleniny poskytuje kľúčové živiny, o ktorých je známe, že pomáhajú imunitným funkciám, vrátane vitamínov A a C a kyseliny listovej. Obsahujú tiež bioaktívne zlúčeniny, ktoré uvoľňujú signály optimalizujúce imunitu v čreve, kde sa nachádza 70 – 80% imunitných buniek.

broccoli and asparagus on a tableUnsplash

Snažte sa do svojho jedálnička pridať viac ružičkového a listového kelu, kapusty, brokolice prípadne bok choy.

Zdroj: health.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “6 zlozvykov v jedení, ktoré znižujú vašu imunitu”