Výsledky skríningu: V priebehu 8 dní sa otestovalo vyše 2,5 milióna Slovákov! Najhoršie na tom sú…

Včerajším dňom (26. január) sa oficiálne skončilo prvé kolo celoplošného skríningu. V mobilných odberných miestach sa môžete dať otestovať aj naďalej no týchto 8 dní slúžilo hlavne na odhalenie aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku.

Okrem iného ľudia opäť získali modré ale aj sms certifikáte o negativite, ktoré sa dnešným dňom stávajú akousi čiastočnou priepustkou zo zákazu vychádzania. Aké sú teda výsledky celoplošného skríningu?

 

Niektorých čaká druhé kolo

Na včerajšej tlačovej konferencii predstavil premiér Igor Matovič oficiálne výsledky celoplošného skríningu. Od 18. do 26. januára sa tak otestovalo dokopy 2 588 578 ľudí a pozitivitu zistili u 30 556 ľudí. To predstavuje 1,18%-nú mieru pozitivity celého Slovenska.

Najlepšie na tom boli okresy Veľký Krtíš, Tvrdošín a Svidník. Naopak medzi najhoršie patrili okresy Topolčany, Levice a Hlohovec. V najbližších dňoch sa tak opäť bude testovať 36 “horších” okresov ako to bolo avizované na začiatku. No premiér apeluje na to aby sa v testovaní pokračovalo aj v lepších okresoch.

 

 

Odhalili sa skryté ohniská, o ktorých nikto netušil

Okrem iného sa premiér vyjadril aj k “útoku” analytikov z Dáta bez pátosu, ktorí kritizovali Matovičove rozhodnutie testovať.

Podľa nich nebolo Slovensko na tom až tak zle a že kritické to je len v 18-tich zo 72 okresov. No výsledky celoplošného skríningu ukázali mnoho skrytých ohnísk, ktoré spomínaní analytici neidentifikovali.

Podľa Matoviča to „prehnali a huckali ľudí proti plošnému skríningu“ a kritizoval ich, že údaje „nestačilo určiť od stola v Bratislave“. Matovič hovoril aj o očkovaní, ktoré môže skomplikovať britský variant koronavírusu. Premiér si tak myslí, že v tomto prípade bude potrebné zaočkovať až 80% populácie.

 

 

Dlhodobý lockdown alebo testovanie

Minister zdravotníctva, Marek Krajčí, na tlačovke oznámil, že vláda zváži či sa v lepších okresoch zmiernia opatrenia. K tejto téme by sa podľa všetkého mali vyjadriť v piatok. Výsledky skríningu si však pochvaľuje a priznal, že iba testovanie jednotlivých okresov nemá zmysel a takto sme vychytali dostatočný počet vysoko infekčných ľudí.

Čo sa týka zavedenia Covid automatu a následného uvoľňovania opatrení začiatkom februára, bude to možné až po testovaní. Sám v tejto situácii vidí iba 2 možnosti – buď bude naďalej tvrdý lockdown alebo sa ľudia budú pravidelne testovať.

V prípade zlej epidemiologickej situácie sa zavedenie Covid automatu a zmiernenie opatrení bude musieť podľa premiéra odložiť.

 

Záznam z tlačovej besedy si môžete pozrieť tu:

Priebežné výsledky skríningového testovania.

Priebežné výsledky skríningového testovania.

Uverejnil používateľ Úrad vlády Slovenskej republiky Utorok 26. januára 2021

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Výsledky skríningu: V priebehu 8 dní sa otestovalo vyše 2,5 milióna Slovákov! Najhoršie na tom sú…”