back to top
sobota, 20 apríla, 2024

Ako fungujú respirátory s ochranou FFP2 a prečo ich nosia už v celom Nemecku?

19. januára sa nemecká kancelárka Angela Merkelová stretla s hlavami spolkových krajín, aby rokovali o ďalších opatreniach v boji proti koronavírusu. Obyvatelia Nemecka boli okrem iného povinní nosiť respirátory FFP2 na verejných miestach.

Čím sa tieto respirátory líšia od ostatných a aké triedy ochrany dýchacích prostriedkov vlastne existujú? Odpovede na tieto otázky nájdete v nasledujúcom článku.

FFP1 – nízka účinnosť

Filtračný respirátor 1. triedy zadržiavajú až 80% pevných a kvapalných častíc. Môžu byť použité na stavbách a na ochranu pred hrubým prachom. Musia sa vymieňať každé štyri hodiny.

person wearing white and black baseball capUnsplash

FFP2 – priemerná účinnosť

Respirátory 2. triedy zachytia až 94% častíc. Považujú sa ako účinnú ochrana pred karcinogénnymi látkami strednej toxicity. Zachytávajte tekuté aerosóly. Dá sa nosiť až 6 hodín.

white and gray checked textileUnsplash

FFP3 – vysoká účinnosť

Respirátory 3. triedy neprepustia až 99% znečisteného ovzdušia. Môže byť použitý na ochranu pred rádioaktívnym prachom. Svoju účinnosť si drží 6 až 8 hodín.

white brassiere on white tableUnsplash

Označenie respirátorov

V EÚ a Rusku je prijatá takmer rovnaká klasifikácia filtrov. V Číne a USA je to podstatne iné. Preto sa respirátory rovnakého typu často dajú nájsť pod rôznym označením.

Ruské označenie FFP2 teda zodpovedá európskemu FFР2S (na zachytávanie aerosólov pevných častíc) a FFР2SL (na zachytávanie aerosólov pevných a kvapalných častíc).

V USA je ochranná známka N95 (KN95 v Číne). Písmeno N znamená je trieda hodnotenia a 95 je percento účinnosti ochrany.

Výhody respirátorov FFP2/N95

Sú schopné odfiltrovať až 95% častíc s priemerom do 0,3 mikrónu. Vrátane jemného prachu, vodných kvapiek, tekutých aerosólov.

Pri zakašľaní, kýchaní a rozprávaní nosenie respirátora výrazne znižuje vzdialenosť, na ktorú sú vydychované vírusové častice. Pri tom respirátory s ventilom sa s tým vyrovnávajú horšie ako tie, kde nie sú.

Dĺžka nosenia môže byť pri bežných jednorazových rúškach 4 až 8 hodín, namiesto 2 až 3 hodín.

Respirátory FFP2 sa osvedčili ako spoľahlivý ochranný prostriedok zdravotníkov prichádzajúcich do styku s pacientmi infikovanými COVID-19.

Medzi nevýhody patrí v prvom rade pomerne vysoká cena.

Respirátory sú navrhnuté tak, aby čo najlepšie sedeli na tvári. Preto respirátor, ktorý sedí dospelému človeku, nemusí sedieť aj jeho dieťaťu.

Respirátor je hrubší ako lekárske rúško a niektorí ľudia môžu mať kvôli tomu nepríjemné pocity či ťažkosti s dýchaním.

woman in black jacket covering her face with white maskUnsplash

Mali by sme sa inšpirovať nemeckou cestou?

Denník Spiegel uvádza, že virológovia sa zhodujú na tom, že respirátory FFP2 poskytujú vyššiu úroveň ochrany v porovnaní s bežnými lekárskymi rúškami.

Napriek tomu sú takéto masky dosť drahé (2 – 7 eur), dokonca aj na pomery najbohatšej krajiny EÚ. Vláda Bavorska, kde sa nosenie FFP2 stalo povinným od 11. januára, pripravila opatrenia na poskytovanie finančnej pomoci jednotlivcom s nízkym príjmom. Toto by malo urobiť nákup respirátorov s vysokou ochranou cenovo dostupnejším.

Niektorí, napríklad nemecký virológ Jonas Schmidt-Shanasit, varujú, že inovácia nemusí byť dostatočne účinná. „Teoreticky, prechod na profesionálnejšie masky je povzbudivý faktor. Bál by som sa však kopírovania bavorského modelu bez zváženia možných nevýhod.“

white round plastic container on white surfaceUnsplash

„Vo väčšine prípadov bude FFP2 neúčinný, ak sa nosí nesprávne: ľudia budú nakoniec dýchať cez medzeru medzi respirátorom a ich tvárou, a nie cez špeciálne navrhnutý filter.“ Vedec zároveň považuje FFP2 za absolútne nevyhnutný na pracoviskách, kde nie je možné zabezpečiť vysoko kvalitné odvetrávanie.

Nosenie rúšok a respirátorov je dôležitý, ale zďaleka nie jediný spôsob, ako chrániť seba a svojich blízkych pred nákazou COVID-19. Dodržujte osobnú hygienu, vyhýbajte sa preplneným miestam a v prípade núdze dodržujte vzdialenosť najmenej 1,5 m!

 

foto: Igor Matovič Facebook

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights