Žena fotografovala cudzích ľudí, aby ukázala, ako reagujú na jej nadváhu – Toto sa dozvedela

Reaction Observation je sociálny experiment vo forme série fotografií, ktoré ukazujú, ako okoloidúci reagujú na ľudí s nadváhou, ktorých vidia na ulici.

Po tom, čo si fotografka v roku 2010 urobila fotografiu na niekoľkých schodoch Times Square, všimla si, že muž za ňou na ňu uprene hľadí.

Netrvalo to krátko a tak bolo viditeľné, ako sa na ňu pozerá odsudzujúcim spôsobom.

„Počula som, ako sa ľudia vyjadrujú k mojej váhe, ale nikdy som si nemyslela, že by som to mohla zachytiť na fotografiách,“ vysvetľuje Haley Morris-Cafierová svoju túžbu ďalej skúmať situácie ako je táto.

Haley nastavila fotoaparát na statív na akomkoľvek verejnom mieste, ktoré ju zaujímalo, a odfotila sa, ako robí rutinné veci – telefonovanie alebo jedenie zmrzliny. Nikdy sa neparádi, pretože nechce, aby jej oblečenie pútalo pozornosť.

Po zverejnení fotografií dostala množstvo komentárov, ktoré ju nabádali, aby začala športovať, pekne sa obliekať a možno sa začala líčiť, aby sa na ňu ľudia nepozerali tak, ako sa pozerajú. To ju inšpirovalo pokračovať v práci na projekte, ale tentoraz sa pokúsila odfotiť reakcie neznámych ľudí. Urobila presne to, čo sa od nej žiadalo. A zatiaľ čo sa snažila zlepšiť kvôli ostatným, ich reakcia zostala rovnaká.

Fotografka, ktorá v minulosti bojovala s poruchami príjmu potravy a hypotyreózou, tvrdí, že jej je jedno, čo si o nej ľudia myslia. „Nerobím to naschvál. Beriem to ako sociálny experiment. V skutočnosti si myslím, že je to barometer spoločnosti.“

Táto séria vyvolala na internete kontroverzie, pretože nie každý podporuje slová fotografky. Aj keď fotografie zachytávajú pohľad cudzincov na ňu, nikto nemôže s absolútnou istotou povedať, že všetky pohľady sú posmešné alebo odsudzujúce. Podľa mnohých komentátorov na internete sa cudzí ľudia na niekoho nemusia pozerať negatívne, môžu byť zvedaví na fotoaparát alebo na niečo úplne iné.

Čo si myslíte o tomto projekte?

 

Zdroj: cpykami.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Žena fotografovala cudzích ľudí, aby ukázala, ako reagujú na jej nadváhu – Toto sa dozvedela”