10 vecí, na ktoré som prišla v 40-tke a je lepšie, keď ich viete aj vy a možno vám pomôžu

Spoločnosť Thrive Global publikuje článok o terapeutke Lucille Zimmerman o tom, čo ju život naučil:

Budúci rok budem mať 50 rokov.

Včera som premýšľala o všetkých poznaniach posledných desiatich rokov môjho života. Tu sú skvelé postrehy, ktoré mi chýbali, keď som mala 20 a 30:

1. Problémové manželstvo sa nezlepší.

Je potrebné zamerať sa na najlepšie silné stránky milovaného človeka – potom sa nebude báť ukázať vám svoje slabosti, budete si emočne bližší. Ženy často tvrdia, že ich manželia trávia malo času s rodinou. Znie to však hrubo, a len zriedka sa ženy zamyslia nad tým, aké ťažké je zabezpečiť rodinu, umožniť jej, aby mohla milujúca mama a vychovávať deti doma.

Včasné uvedomenie si problémov a vzájomné porozumenie pomôžu rýchlo vrátiť do vzťahu pohodu a lásku. Vyhýbajte sa úderom na citlivé miesta a nehľadajte príležitosti na šírenie nespokoja.

2. Moja hodnota nezávisí od môjho vzhľadu.

Z nejakého dôvodu dievčatá veria, že ich hodnota je založená na kráse, sexy tele, dokonalých vlasoch, tesných džínsoch a dokonalom make-upe. Aj vydaté ženy veria, že obtiahnuté tričká s hlbokým výstrihom by ich mali predstaviť svetu.

To neznamená pripravenosť na zvádzanie, ale naznačuje absenciu iných hodnôt. Nemyslíte?

Rozumiem, že vnútorný svet človeka je veľmi dôležitý a vyvíja sa vekom. Nezáleží na tom, čo žena nosí, lebo v skutočnosti nepriťahuje svojim vzhľadom, ale charizmou. Vizuálne vnímanie je len malou časťou vzťahu medzi ľuďmi.

 

3. Spôsob, ako sa k vám ľudia správajú, nie je s vami nevyhnutne spojený.

Prevažná väčšina ľudí používa reakcie a slová ľudí z okolia ako ukazovateľ postoja voči sebe.

Niekedy sa zbytočne trápime a kladieme si otázku : Čo sa stalo zle? Čo som urobil zle?

Úsilne zasahuje do sebaúcty, znižuje ju, vyvoláva pochybnosti, vytvára nervozitu.

4. Keď nie je dôvera, je potrebné ukončiť vzťah.

Psychológovia hovoria, že priateľstvo je postavené na potrebách dvoch ľudí. A čím väčšia je dôvera, tým silnejší je vzťah. Dovoľte mi, aby som vám uviedla štyri príklady, keď sa vzťah nevypracoval:

1) Príbuzný chcel, aby sme ho prišli s rodinou navštíviť. Náš syn však býval 80 míľ od nás. Keď som mu to povedala, prosil ma, aby za ním syn prišiel.

Keď som mu však povedala, že môj syn nemá auto, povedal len, že ho to mrzí, ale nevynaložil žiadne úsilie, aby sa s ním stretol alebo navštívil nás. Nakoniec sme prestali hľadať možnosti na stretnutie s ním.

2) Kamarátka mi napísala, ako bola rozrušená, pretože som ju len chcela „vopchať do môjho programu.“ No nebolo to celkom tak.

Žila 45 minút od nás, a kedykoľvek som chodila týmto smerom, ozývala som sa jej, či by sme nemohli niekam zájsť. Po rozhovore sa ukázalo, že chcela oveľa viac času, než som jej mohla dať. Bola osamelá a ja som mala svoju rodinu.

Chcela všetko alebo nič. Tak sme sa postupne prestali kontaktovať ale jej kamarátstvo mi chýba.

Teraz sa snažím tráviť čas s ľuďmi, ktorí sú tak úprimne oddaní priateľstvu ako ja.

5. Nie je nevyhnutné páčiť sa všetkým.

Mnohí ľudia sa snažia, aby sa všetkým vo svojom okolí páčili. Ale zároveň sa denne stretávajú s hromadou vecí, ktoré  nevyhovujú im, nespôsobujú im potešenie: môžu to byť televízne relácie, piesne, domy alebo umelecké diela, nehovoriac o ľuďoch.

Prečo by sme sa mali všetkým vo všetkom páčiť? Je to zvláštna túžba.

6. Hranice sú potrebné na sebazáchranu, nie na odcudzenie.

40 rokov mi trvalo, kým som sa naučila nehovoriť na všetko áno. Môžem povedať „nie“, aby som si oddýchla a venovala si viac času pre seba.

Keď som sa naučila povedať nie na bezvýznamné veci, získala som čas a energiu, aby som mohla povedal áno skutočne dôležitým a zaujímavým aktivitám.

7. Všetko má svoj dôvod.

Vedela som sa roky trápiť, keď som urobila nejaké nesprávne rozhodnutie. A hoci moje duchovné presvedčenie mi umožnilo prijať akési odpustenie zhora, ja sama som si odpustiť nevedela.

Ale v skutočnosti sa rozhodnutia prijímajú podľa závažnosti okolností. Často ide o pokus bezbolestne vyhnúť sa nepríjemným situáciám, uniknúť z bolesti.

Na prekonanie problému je potrebné uvedomiť si dôvod prijatia daného rozhodnutia, a na to nemusíte čakať až 40 rokov.

8. Chce to čas, aby ste si uvedomili svoje silné stránky.

Nebudete môcť pochopiť, či to čo robíte, robíte dobre, kým sa nepokúsite. Takéto pokusy vyžadujú odvahu, pretože riziko neúspechu je vždy obrovské. Ale je lepšie zažiť horkosť porážky, než neurobiť nič.

Zlyhania sú rovnako dôležité ako víťazstvá, poskytujú príležitosť naučiť sa svoje silné stránky. Je to efektívny nástroj na dosiahnutie úspechu.

9. Každý má svoje slabosti.

Neexistujú absolútne šťastní ľudia, ktorí nemajú žiadne problémy. Na tento záver som dospela na základe skúseností s prácou s klientmi z rôznych sektorov spoločností s rôznou úrovňou bohatstva. Rozdiel bol iba v oblečení, príslušenstve a značkách automobilov, na ktorých jazdia.

10. Rodina a skúsenosti sú moje najlepšie investície.

Ľudia vo veku 20-30 rokov si neuvedomujú, aké dôležité sú skúsenosti a rodina. Až po rokoch si uvedomia dôležitosť každodenných snáh, ktoré sa s odstupom času zmenili na príjemné spomienky.

Čo naučili životné skúsenosti vás?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10 vecí, na ktoré som prišla v 40-tke a je lepšie, keď ich viete aj vy a možno vám pomôžu”