nedeľa, 29 septembra, 2024

Som kardiológ a Toto je 8 potravín, ktoré by som nikdy nejedol. Dôvody sú fatálne

Kardiológovia patria medzi odborníkov, ktorí na vlastnej koži vidia, čo môže nesprávna strava spôsobiť ľudskému organizmu. Stretávajú sa s kardiovaskulárnymi poruchami, z ktorých väčšina je spôsobená nezdravou stravou a životným štýlom. Štatistiky sú desivé: koľko ľudí sa každoročne stane obeťou tohto typu ochorenia, vrátane niektorých, ktorí sotva dovŕšili 40 rokov. Kardiovaskulárne ochorenia sa nevyhýbajú ani mladým ľuďom a len v Európe sú príčinou úmrtia viac 4 milióny úmrtí ľudí ročne, mužov aj žien. Čítate správne…

Samotní odborníci na srdce nie sú v tomto smere výnimkou.

Prakticky každý môže kedykoľvek utrpieť srdcový infarkt. Dôraz sa kladie na riziká – chcete sa mu vyhnúť?

Chcete znížiť svoje riziko? „Nech je jedlo vaším liekom,“ povedal Hippokrates a jeho slová obstáli v skúške času. Správna výživa totiž podporuje nielen zdravie srdca, ale má pozitívny vplyv aj na všetky časti a funkcie tela.

Dokazuje to výskum. Podľa doktora Andrewa Freemana, kardiológa, „ak idete do častí sveta, kde ľudia neboli vystavení západnému životnému štýlu sedavého spôsobu života a konzumácii spracovaných potravín, srdcové ochorenia sú veľmi obmedzené“.

Aj keď si uvedomujeme, že sa stávame tým, čo jeme, nie vždy a vo všetkých prípadoch je možné vylúčiť problematické potraviny. Vtedy prichádza na rad pravidlo striedmosti, pri ktorom je kľúčová kontrola porcií.

„Žiadne jedlo vám nezachráni život… A žiadne jedlo vás nezabije. Je to o rovnováhe,“ zdôraznila doktorka Sharonne Hayesová, profesorka kardiovaskulárnej medicíny. „Takže občasné Cheeto alebo kúsok tvarohového koláča vás nezabije, ale rozhodujúcim faktorom je, čo a koľko zjete,“ dodala profesorka.

Aby poskytli návod pre tých, ktorí chcú zmeniť svoj životný štýl a ktorým záleží na ich zdraví, vypracovali obaja kardiológovia osembodový zoznam potravín, ktoré by oni osobne ako odborníci nikdy nejedli alebo len občas. Tu je Freemanova a Hayesova kompilácia s láskavým dovolením TODAY.

1. (Cisárska) slanina, klobásy a iné spracované mäso

Hayes, ktorý má v rodine ischemickú chorobu srdca, je vegetarián. Ale ešte predtým, ako pred 25 rokmi prestal jesť živočíšne bielkoviny, vyhýbal sa spracovanému mäsu, pretože má vysoký obsah kalórií, nasýtených tukov, soli a obsahuje pridané zložky, ako sú dusičnany, o ktorých všetci vieme, že sú škodlivé.

Nadmerná konzumácia hotdogov, salám, slaniny, šunky a sušeného mäsa môže mať vplyv nielen na zdravie srdca: Svetová zdravotnícka organizácia zistila, že konzumácia spracovaného mäsa môže dokonca spôsobiť rakovinu,“ zdôraznil Freeman.

2. Zemiakové lupienky a iné spracované, balené občerstvenie

Od všetkých týchto výrobkov by ste sa mali držať ďalej. „Naša kultúra si cení pohodlie, čo je skvelé, ale pohodlie neznamená, že musíme jesť balené, spracované potraviny s pridaným cukrom a soľou. Príroda nám poskytla presne tie potraviny, ktoré by sme mali jesť, len ich musíme jesť,“ povedal Freeman.

Medzi takéto prírodné občerstvenie bez prídavných látok patria jablká, mrkva a iné ovocie a zelenina, ktoré sú hodnotnou rastlinnou vlákninou a ďalšími výživnými látkami. Nemusia sa ani variť a môžu sa jesť surové, samotné, dokonca aj zo šupky.

Hayesová súhlasí s mnohými odborníkmi na výživu, že jednoduché sacharidy, ktoré sa nachádzajú v čipsoch, chlebe a krekroch, sú väčším problémom ako tuk. Snažte sa ich preto zo svojho jedálnička vylúčiť a hľadajte pomaly stráviteľné, zdravé sacharidy, ktoré vám neskôr nebudú znepríjemňovať život.

3. Dezert

Pridané cukry si doprajte vo veľmi obmedzenom množstve, ak vôbec, konštatuje Freeman. Keďže je sám človekom, pokušeniu podľahne maximálne raz týždenne a konzumuje sladkosti, ako je koláč, zmrzlina alebo čokoláda – v prísne obmedzených dávkach, aby obmedzila kalórie. Udržiavanie zdravej hmotnosti je pre neho dôležité nielen ako pre lekára a jeho odhodlanie je neochvejné, rovnako ako jeho hmotnosť, ktorá sa už 30 rokov nemení.

4. Príliš veľa bielkovín

„Zdá sa, že sme v tejto krajine posadnutí bielkovinami. Nie je zriedkavé, že ľudia skonzumujú dvakrát viac bielkovín, ako potrebujú za deň, čo zaťažuje obličky a môže viesť k ďalším problémom v neskoršom veku,“ varuje Freeman.

Ďalším problémom je, že dodatočné bielkoviny často pochádzajú z mäsa s vysokým obsahom nasýtených tukov, ktoré môžu zvyšovať hladinu LDL alebo zlého cholesterolu na úkor iných skupín potravín, varuje Americká asociácia srdca. Čo môžete urobiť, je nepreháňať to a vybrať si rastlinné bielkoviny, radia obaja lekári.

5. Rýchle občerstvenie

Hayes už roky nejedol rýchle občerstvenie. Niektoré reťazce si dovoľujú zostaviť relatívne zdravé menu z čerstvej zeleniny, ale väčšine reštaurácií rýchleho občerstvenia s hamburgermi a kuracím mäsom by ste sa mali vyhýbať veľkým oblúkom, „pretože v ponuke nie je prakticky nič, čo by bolo pre vás zdravé,“ priznala Hayesová. Dokonca aj tie položky, ktoré nie sú vyprážané, majú zvyčajne vysoký obsah jednoduchých sacharidov.

6. Energetické nápoje

Freeman sa im osobne vyhýba, pretože obsahujú pridané cukry, ako aj zložky, ktoré môžu spôsobiť vysoký krvný tlak alebo srdcovú arytmiu. To však neznamená, že by sa mal vynechať kofeín.

Zdravé je napríklad piť čaj alebo kávu s mierou každý deň,“ povedal kardiológ. Len si dávajte pozor, čo si dávate do šálky: čierna káva sa môže stať kalorickou bombou, ak do nej pridáte cukor, šľahačku, karamel a iné polevy.

7. Pridaná soľ

Prakticky neexistuje človek, ktorý by nemal v strave priveľa soli, poznamenáva Hayes. Nie je zriedkavé, že niekto dostane troj- alebo štvornásobok odporúčaného denného množstva, dodáva Freeman.

Pridaná soľ sa môže nachádzať vo výrobkoch, na ktoré by sme ani nepomysleli: v našich obľúbených cereáliách, v uhorkách, ktoré sú súčasťou našich sendvičov, alebo v šťavnatých a vlhkých kuracích prsiach, ktoré boli vopred marinované, aby boli šťavnaté.

Čítajte etikety a uvedomte si, koľko sodíka prijímate. Potraviny potrebujú soľ, ale strava s vysokým obsahom sodíka môže zvýšiť krvný tlak.

8 Kokosový olej

Obsahuje viac nasýtených tukov ako bravčová masť, varuje Freeman. „Niektoré štúdie ho použili na vyvolanie aterosklerózy u potkanov a iných zvierat. Lokálne funguje výborne: je to skvelý hydratačný prostriedok na vlasy a pokožku, ale ja by som ho nejedol príliš veľa,“ hovorí lekár.

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Pár tmavej pleti si adoptoval biele dieťa – všetkým ukázal, čo znamená byť rodinou

Po mnohých neúspešných pokusoch o počatie si pár nakoniec...

Zažili ste takúto situáciu počas spovede? Kňaz vám radí, ako reagovať

Pre mnohých katolíkov je sviatosť pokánia momentom hlbokého zamyslenia...

Sloáci pôjdu do dôchodku po 70-ke. Pozrite si, ako porastie odchod do dôchodku

Na Slovensku sa stále odchádza do dôchodku podľa stanovených...

Máte takéto staré telefóny? Zberatelia sú schopní zaplatiť až 1300 eur za kus

Vedeli ste, že staré mobilné telefóny môžu mať veľkú...

Prečítaj si aj

Pár tmavej pleti si adoptoval biele dieťa – všetkým ukázal, čo znamená byť rodinou

Po mnohých neúspešných pokusoch o počatie si pár nakoniec...

Zažili ste takúto situáciu počas spovede? Kňaz vám radí, ako reagovať

Pre mnohých katolíkov je sviatosť pokánia momentom hlbokého zamyslenia...

Sloáci pôjdu do dôchodku po 70-ke. Pozrite si, ako porastie odchod do dôchodku

Na Slovensku sa stále odchádza do dôchodku podľa stanovených...

Máte takéto staré telefóny? Zberatelia sú schopní zaplatiť až 1300 eur za kus

Vedeli ste, že staré mobilné telefóny môžu mať veľkú...

Záchranár zachránil koňa, ktorý vyzeral ako kostra – ďakujeme mu, že mu dal druhú šancu

Všetci, ktorí máme radi zvieratá, vieme, čo znamená starať...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

Pár tmavej pleti si adoptoval biele dieťa – všetkým ukázal, čo znamená byť rodinou

Po mnohých neúspešných pokusoch o počatie si pár nakoniec adoptoval dieťa a dokázal, že „rodiny nemusia byť rovnaké“.*Tento príbeh poslala do časopisu Love What...

Zažili ste takúto situáciu počas spovede? Kňaz vám radí, ako reagovať

Pre mnohých katolíkov je sviatosť pokánia momentom hlbokého zamyslenia a duchovnej obnovy. Napriek tomu sa pre niektorých stala zdrojom úzkosti v dôsledku nevhodného správania...

Sloáci pôjdu do dôchodku po 70-ke. Pozrite si, ako porastie odchod do dôchodku

Na Slovensku sa stále odchádza do dôchodku podľa stanovených tabuliek, ktoré zohľadňujú rok narodenia a počet vychovaných detí.Dôchodkový vek sa každoročne zvyšuje o približne...
Verified by MonsterInsights