utorok, 22 októbra, 2024

Čo sa stane s vaším telom, keď začnete spať bez vankúša? Prečo o týchto výhodách nikto nehovorí?

Prvé známe vankúše pochádzajú zo starovekej Mezopotámie. Boli vyrobené z kameňa a dovoliť si ich mohli len bohatí ľudia. Na rozdiel od kamenných vankúšov zo staroveku sú tie, ktoré sa používajú dnes, mäkké a pohodlné a mnohí ľudia nedokážu zaspať bez veľkého teplého vankúša okolo seba. V skutočnosti však spánok na vankúši nie je najlepší spôsob odpočinku, pretože môže ovplyvniť naše fyzické zdravie aj náladu.

Samozrejme, je pochopiteľné, ak je pre vás ťažké rozlúčiť sa so svojím obľúbeným vankúšom, ale oplatí sa nad tým zamyslieť, pretože spánok bez neho má mnoho zdravotných výhod. Tu sú niektoré z nich.

1. Predchádzanie bolestiam chrbta

Mnohé vankúše vedú k neprirodzeným polohám pri spánku a opora, ktorú poskytujú, nevydrží dlho. Hoci vankúš sám o sebe nespôsobuje bolesť chrbta, môže zhoršiť existujúce príznaky.

Ak spíte bez vankúša, vaša chrbtica si môže oddýchnuť a vaše telo bude v prirodzenej polohe.

2. Pomáha zvládnuť bolesť krku

Väčšina vankúšov vám nepomáha spať v správnej polohe a môže dokonca zhoršiť vaše držanie tela. Dlhodobé ohýbanie krku môže spôsobiť nepohodlie a príliš tvrdé alebo príliš mäkké vankúše môžu spôsobiť bolesti krku.

3. Pomáha v boji proti bolestiam hlavy

Ak sa ráno zobudíte s bolesťou hlavy, môže ju spôsobovať váš vankúš. Príliš vysoké vankúše môžu spôsobiť, že sa vaša hlava a krk nakláňajú dopredu, čo zvyšuje tlak na krčné svaly. To môže spôsobiť bolesti hlavy ráno, hneď ako vstanete z postele.

4. Môže znížiť stres

Ak je váš vankúš nepohodlný, môžete sa počas spánku viac prehadzovať a otáčať. Čím menej pokojného spánku máte, tým menej času má vaše telo na vykonávanie dôležitých funkcií, ktoré normálne prebiehajú počas spánku.

Pokračujúci nedostatok spánku môže ovplyvniť vašu náladu a schopnosť myslieť a môže spôsobiť, že vaše telo bude počas dňa produkovať viac stresových hormónov.

5. Zabráňte vzniku akné na tvári

Vaša pleť sa vám poďakuje, ak sa zbavíte vankúša. Na vankúš si zvyčajne v noci pritláčate tvár, a keďže si obliečku na vankúš pravdepodobne neumývate každý deň, zhromažďujú sa na nej nečistoty a prach. To často spôsobuje akné, zápaly a súvisí so vznikom predčasných vrások.

6. Môže to byť dobré aj pre vaše vlasy

Ak sa ráno budíte so suchými a zapletenými vlasmi, oplatí sa vzdať sa obliečky na vankúš. Keď sa v noci prehadzujete a otáčate, vaše vlasy sa trú o obliečku vankúša, čo spôsobuje ich lámanie. Obliečka na vankúš môže tiež absorbovať oleje z pokožky hlavy, čo môže spôsobiť, že vaše vlasy budú suché a rozštiepené.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Prečítaj si aj

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Ani lekárom sa to nezdalo: dvojčatá sa narodili v ten istý deň, ale počaté boli s trojtýždňovým odstupom!

Podľa odborníkov ide o najväčší vekový rozdiel, aký bol...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz? Duchovní sprievodcovia, anjeli a iné božské bytosti radi komunikujú s ľuďmi rôznymi spôsobmi.Používajú veci, ako...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí, si môžete všimnúť drobné biele škvrny. Nemusíte zúfať, ukážeme vám, aké je riešenie, ak bojujete...

Lekári povedali otcovi, že má len mesiace života, a tak si naplánoval vlastný pohreb – ale ukázalo sa, že mu bola nesprávne diagnostikovaná

40-ročnému Callumovi Laingovi, otcovi dvoch detí zo Škótska, diagnostikovali rakovinu v 4. štádiu a začal plánovať posledné mesiace života, kým si lekári uvedomili, že...
Verified by MonsterInsights