utorok, 22 októbra, 2024

Podľa vedy sa v našom mozgu po smrti deje niečo, čo nemá logické vysvetlenie

Nové výsledky štúdie mozgu a zážitkov blízkych smrti ukazujú, že hranica medzi životom a smrťou môže byť nejasnejšia, než sa doteraz predpokladalo, píše The Guardian.

Jimo Borjigin, profesor neurológie na Michiganskej univerzite, už roky skúma otázku, čo sa s nami deje, keď zomrieme. Borjigin čítal o zážitkoch blízkych smrti niektorých ľudí, ktorí prežili zástavu srdca a pred oživením údajne zažili mimoriadnu duševnú cestu.

Títo ľudia, ktorí mali zážitky blízke smrti, často uvádzajú podobné skúsenosti: hovoria, že ich obklopilo silné svetlo a že sa vedľa nich objavili príbuzní, ktorí zomreli, zatiaľ čo iní tvrdia, že získali hlbšie pochopenie života.

Takmer 10 – 20 % ľudí, ktorí boli oživovaní, uvádza zážitky, pri ktorých mali pocit, že ich duch opustil telo. Niektorí tiež tvrdili, že videli lekárov, ktorí sa ich snažili oživiť zhora.

Borjigin neveril, že tieto príbehy sú pravdivé – neveril, že duše zomierajúcich skutočne cestujú do posmrtného života – ale mal podozrenie, že v mysliach pacientov sa odohráva niečo veľmi skutočné.

„Smrť je nevyhnutnou súčasťou života, ale o mozgu umierajúceho nevieme takmer nič, “ vysvetlil Borjigin, ktorý sa rozhodol zistiť, čo sa deje v mozgu ľudí, ktorí zomreli na neurointenzívnej jednotke Michiganskej univerzity v okamihu smrti.

Nové zistenia by mohli prepísať všetko, čo vieme o smrti

V 70. rokoch 20. storočia začala malá skupina kardiológov, psychiatrov, lekárskych sociológov a sociálnych psychológov skúmať možnosť, že zážitky blízke smrti by mohli byť dôkazom toho, že smrť nie je koniec existencie, a že vedomie môže existovať nezávisle od mozgu. Tak sa zrodila oblasť štúdia zážitkov blízkych smrti.

„Teraz sme dosiahli bod, keď máme nástroje aj potenciál vedecky zodpovedať odvekú otázku: čo sa stane, keď zomrieme?“ – vysvetlil Sam Parnia, odborník na zážitky blízkej smrti. Parnia vypracoval medzinárodnú štúdiu s cieľom overiť, či vedomie pacientov môže pretrvávať aj po tom, ako boli vyhlásení za klinicky mŕtvych.

Hoci Parniove zistenia boli dosť nejednoznačné, Borjiginov výskum ukazuje nové a neočakávané výsledky. Jedným z pacientov (v štúdii označovaným ako pacient číslo jeden) bola 24-ročná žena, ktorá bola odpojená od prístrojov. Žena čakala v roku 2014 svoje tretie dieťa, keď nečakane skolabovala a kým prišla záchranka, bola už 10 minút v bezvedomí.

Záchranári zistili, že u nej došlo k zástave srdca. Lekárom sa jej podarilo srdce naštartovať až na tretíkrát a následne bola prijatá na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde ju udržiavali na ventilátore a monitorovali jej mozgovú činnosť. Začala nereagovať na vonkajšie podnety a jej mozog dostal obrovský opuch. Po troch dňoch v hlbokej kóme sa rodina rozhodla odpojiť ho od prístrojov.

Keď však prístroje vypli, stalo sa niečo neočakávané. Lekári zistili, že aktivita umierajúceho mozgu nečakane stúpla.

Oblasti, ktoré boli takmer úplne neaktívne, zrazu pulzovali vysokofrekvenčnými elektrickými signálmi nazývanými gama vlny. Dramatická zmena nastala najmä v častiach mozgu, ktoré vedci považujú za „horúcu zónu“ vedomia.

„Počas umierania sa mozog každého pacienta nejakým spôsobom dostal do hyperaktívneho stavu, “ vysvetlil Borjigin. Približne po dvoch minútach po odpojení kyslíka došlo k intenzívnej synchronizácii mozgových vĺn, čo je stav spojený s celým radom kognitívnych funkcií, ako je zvýšená pozornosť a pamäť. Táto synchronizácia prebiehala v niekoľkých fázach, zintenzívňovala sa, slabla a opäť sa zintenzívňovala, kým úplne zanikla.

Zároveň sa zistilo, že rôzne časti mozgu každého pacienta boli zrazu v úzkom vzájomnom spojení. Najintenzívnejšie kontakty sa začali okamžite po prerušení prívodu kyslíka a trvali takmer štyri minúty.

Vzhľadom na úroveň aktivity a prepojenia, ktoré sa vyskytli v určitých oblastiach mozgu každého pacienta počas umierania, sa Borjigin domnieva, že žena mohla mať hlboký zážitok blízky smrti s mnohými jeho charakteristickými znakmi: mimotelové zážitky, vízie svetla, pocity radosti alebo pokoja a morálne prehodnotenie života.

Keďže ženu nebolo možné zachrániť, výnimočné veci, ktoré sa odohrali v jej mozgu, sa nedajú dokázať, ale tento prípad naznačuje, že smrť môže byť životodarnejším procesom, než sme si doteraz mysleli.

„Na rozdiel od všeobecného presvedčenia je mozog počas zástavy srdca mimoriadne aktívny.“ – hovorí Borjigin.

„Myslím, že to, čo sme zistili, je len vrchol ľadovca. To, čo je ešte pod povrchom, je úplný opis toho, ako proces umierania vlastne prebieha. V mozgu sa totiž deje niečo, čo nemá logické vysvetlenie,“ dodal.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Prečítaj si aj

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Ani lekárom sa to nezdalo: dvojčatá sa narodili v ten istý deň, ale počaté boli s trojtýždňovým odstupom!

Podľa odborníkov ide o najväčší vekový rozdiel, aký bol...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz? Duchovní sprievodcovia, anjeli a iné božské bytosti radi komunikujú s ľuďmi rôznymi spôsobmi.Používajú veci, ako...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí, si môžete všimnúť drobné biele škvrny. Nemusíte zúfať, ukážeme vám, aké je riešenie, ak bojujete...

Lekári povedali otcovi, že má len mesiace života, a tak si naplánoval vlastný pohreb – ale ukázalo sa, že mu bola nesprávne diagnostikovaná

40-ročnému Callumovi Laingovi, otcovi dvoch detí zo Škótska, diagnostikovali rakovinu v 4. štádiu a začal plánovať posledné mesiace života, kým si lekári uvedomili, že...
Verified by MonsterInsights