Učiteľ opísal svoj postoj k rodičom 3 generácii jeho študentov – pravda je ešte horšia ako ste čakali

Stredoškolský učiteľ biológie sa podelil o svoje dojmy o troch generáciách rodičov jeho študentov. Detailne popísal, ako sa menil štýl komunikácie s nimi – či už v dobrom, alebo zlom.

Podľa jeho pozorovaní, každá generácia má vlastný štýl výchovy a žiaden z nich nie je dokonalý. Ak chcete vedieť, ktorá generácia rodičov je tá najhoršia, prečítajte si nasledujúci článok:

„Biológiu vyučujem už dlhé roky a mám radosť (ale aj nespokojnosť), keď pozorujem rodičov mojich študentov. Rozhodol som sa teda s vami zdieľať svoje skúsenosti s našou vzájomnou komunikáciou.

Samozrejme, musel som to spriemerovať a v istej miere aj zovšeobecniť, pretože som sa stretol s dobrými aj zlými rodičmi týchto generácii. Aj napriek tomu som z toho vždy dokázal vyvodiť spoločného menovateľa. Nechcem hovoriť, ku ktorej generácii sa prikláňam, aby som sa vyhol zbytočným obvineniam zo zaujatosti.

Generácia Baby boomers

V súčastnosti už nemám študentov, ktorých rodičia pochádzajú z tejto generácie, preto využijem moje skúsenosti z minulosti.

Dobré: investujú do svojich detí a ich budúcnosti, stretli sa so mnou na požiadanie, počúvali to, čo som im musel povedať a vo väčšine prípadov využili moje rady.

Zlé: nároční, hrubí, netrpezliví

Hrozné: Všetko vedia a všade boli. Nie je nič nepríjemnejšie ako rada od niekoho, kto nepracuje vo vašej profesii. Nahnevajú sa kvôli nezmyslom a majú agresívne chovanie. Jediný raz, kedy som musel zavolať bezpečnostnú službu, bolo v momente, keď som mal stretnutie s rodičmi generácie Baby boomers.

Generácia X

Väčšina rodičov mojich študentov patrí do tejto generácie.

Dobré: Majú veľký zmysel pre humor a vedia svoje deti zabezpečiť

Zlé: existujú dva typy rodičov tejto generácie. Prvý typ mám málo spoločného so svojimi deťmi. Nehovorím, že sa o ne nestarajú, jednoducho im nevenujú dostatok času ani emocionálnej podpory. Namiesto nich to investujú do seba a svojho partnera.

Moji kolegovia a ja ich často voláme „generácia, ktorá chcela deti, ale nechceli byť rodičmi.“ Ich deti majú zvyčajne slabú disciplínu, čo je viditeľné aj na ich chovaní a prospechu v škole.

Strašné: Druhý typ rodičov generácie X. Budem úprimný, neznášam ich. Sú to tí, ktorí veria, že ich dieťa je anjel, ktorý má vždy pravdu a akýkoľvek problém, ktorému musia čeliť, je vina učiteľa alebo školy. Bez ohľadu na to, čo im poviete a čo robia ich deti v škole, vždy kladú vinu na niekoho iného.

Rýchla poznámka: do tejto generácie patrí najväčší počet rodičov bojujúcich proti vakcinácii, milovníci homeopatie a pseudovedeckých teórií. O tom by som vedel rozprávať od rána do večera, no je to téma na iný príspevok.

Generácia Y alebo Milénium

Nová generácia rodičov, s ktorou som začal komunikovať pár rokov dozadu.

Dobré: Zdvorilí, dobrí poslucháči, moje rady si berú k srdcu, starajú sa o svoje deti.

Zlé: naivní, majú sklony k ostrým reakciám či k ignorovaniu dôležitých vecí.

Hrozné: Väčšina týchto rodičov je schopná vychovávať deti, no niektorí spadajú do druhého typu generácie X. Nestačí, že to preháňajú s prednosťami svojich detí, oni to musia robiť nafúkane ako Gordon Ramsey. Je to strašné.

Chcem však pripomenúť, že toto je len čisto môj názor a nemali by ste si ho brať k srdcu. Ďakujem za prečítanie!“

Pozorovania tohto učiteľa sú veľmi orientačné, pretože každá nasledujúca generácia je produktom predchádzajúcej generácie. Hoci, ako môžete vidieť, nezohľadnil vek rodičov v rámci jednej generácie.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Učiteľ opísal svoj postoj k rodičom 3 generácii jeho študentov – pravda je ešte horšia ako ste čakali”