Vojnový hrdina zomrel dva dni po tom, ako svoju vnučku priviedol k svadobnému oltáru

Ženích mal problém zadržať slzy, keď uvidel, že jeho budúca žena kráča k oltáru spolu so svojím starým otcom za čo mu následne poďakovala dvoma bozkami na líce. Párik bol potom oddaný počas svadobného obradu v meste Białystok, neďaleko poľsko-bieloruských hraníc.

O dva dni neskôr Bronislaw Karwowski zomrel vo veku 94 rokov. Na svadobnom videu je jasne vidieť, že vojnový veterán je vážne chorý, no aj napriek tomu sa snažil zabojovať, aby si splnil svoju poslednú povinnosť.

S hrdosťou sprevádzal vnučku Joannu na ceste do kostola. A ako môžete vidieť, jeho uniformu zdobilo množstvo medailí.

Karwowski bol jedným z najviac ozdobených poľských veteránov druhej svetovej vojny. Bol súčasťou poľského odporu proti nacistickej vláde a zúčastnil sa Varšavského povstania.

Credit: CEN

Po tom, čo ho zajali, utiekol z centrály Gestapo v meste Łomża na severe Poľska, no netrvalo dlho a opäť ho zatkli.

Bol tiež oponentom komunistickej vlády v Poľsku a bol odsúdený na 10 rokov väzenia, za úsilie v boji proti autoritárskemu režimu, ktorý nasledoval po 2.svetovej vojne.

Po jeho smrti poľské národné ozbrojené sily uverejnili na sociálnych sieťach príspevok, kde napísali, že odišiel z tohto sveta.

Vyhlásenie znelo: „Je nám ľúto, že dnes, 1. septembra 2018, k 79. výročiu nemeckého útoku na Poľsko, národný hrdina a účastník Varšavského povstania z roku 1944, major Bronislaw Karwowski odišiel do večnej stráže vo veku 94 rokov.“

Credit: CEN

Počas 2. svetovej vojny Poľsko utrpelo značné straty – 6 miliónov ľudí, išlo o najvyšší počet úmrtí obyvateľstva v percentách. Odhaduje sa, že takmer 20% všetkých Poliakov zomrelo v tejto vojne.

Varšavské povstanie v roku 1944, ktorého sa zúčastnil aj Branislaw Karwowski, bolo jedným z najodvážnejších činov odporu voči nacistom. Viedlo k tomu, že takmer 50 000 poľským bojovníkom sa podarilo dočasne odstrániť Nemcov z častí centrálnej Varšavy predtým, ako bola zničená.

zdroj: ladbible.com

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vojnový hrdina zomrel dva dni po tom, ako svoju vnučku priviedol k svadobnému oltáru”