5 zabudnutých vynálezov Nikola Tesly, ktoré ohrozovali svetovú elitu. Možno preto bol jeho život taký zvláštny?

Všetko, čo v súčasnosti existuje v našom reálnom svete, bolo kedysi považované za obrovský vynález. Dokonca aj obyčajná žiarovka. Ale prečo ešte stále nežijeme v tom úžasnom, fantastickom svete, o ktorom snívali ľudia už pred niekoľkými desaťročiami?

Súhlasím, že naša prítomnosť nie je taká čarovná, ako by mala byť, najmä ak veríte všetkým futurológom z minulosti.

V niektorých kruhoch existuje populárna teória, že ľudia, ktorí sú na vrchole súčasnej sociálnej pyramídy, vedome bránia pokroku a ničia revolučné technológie, ktoré by mohli byť zázrakom pre celý svet, no ohrozili by tým ich podnikanie.

V tejto súvislosti sa najčastejšie spomína inžiniersky génius Nikola Tesla. Významný vynálezca mohol uskutočniť technologický pokrok našej civilizácie na stovky rokov dopredu, no všetky jeho najambicióznejšie projekty boli stratené.

Takto vyzerali veci, ktoré mohol Tesla dosiahnuť, hoci aj panuje názor, že ide len o  „fantáziu“.

Lúč smrti

Nikola Tesla tvrdil, že v tridsiatych rokoch minulého storočia vynašiel „smrtiaci lúč“, ktorý nazval Tele Force.

Zariadenie mohlo generovať intenzívny lúč energie a nasmerovať ho na požadovaný bod:

„Túto technológiu môžeme použiť na zničenie nepriateľských bojových lietadiel, celých zahraničných armád alebo čohokoľvek iného, ​​čo by ste chceli zničiť,“ napísal Tesla.

No „Lúč smrti“ nebol nikdy postavený. Možno to bol sám Tesla, ktorý zničil všetky dokumenty a náčrty s ním boli spojené, keď si uvedomil, že s takýmito zbraňami by bolo pre jednotlivé krajiny príliš ľahké zničiť sa navzájom.

Teslov vynález mohol „zničiť všetko v okruhu 322 kilometrov … Akúkoľvek krajinu, veľkú alebo malú, nedobytnú pre armády, lietadlá či iné útočné prostriedky.“

Tesla povedal, že tento vynález sa mu opakovane pokúšali ukradnúť. Do jeho kancelárie vtrhli neidentifikovaní muži a prehrabovali sa v jeho dokumentoch. Vedec však všetko skryl tak dôkladne, že sa im nakoniec nepodarilo nič nájsť.

Teslov oscilátor

V roku 1898 Tesla tvrdil, že zostrojil a vylepšil malé oscilačné zariadenie, ktoré takmer vyhodilo celú budovu do vzduchu – okrem iných vecí sa tu nachádzala aj jeho osobná kancelária.

 Inými slovami, zariadenie by mohlo napodobňovať zemetrasenia. Po tom, ako objavil deštruktívny potenciál svojho vynálezu, sa Tesla rozhodol oscilátor zničiť kladivom a požiadal svojich zamestnancov, aby mlčali o príčinách zemetrasenia, ak by sa ich na to niekto pýtal.

Niektorí vedci sa domnievajú, že americká vláda naďalej používa Teslov vynález pri projekte HAARP na Aljaške.

Bezplatná elektrina pre všetkých

S pomocou finančnej spoločnosti JP Morgan, Tesla v roku 1901-1902 navrhol a zostavil vežu Vordenklif – gigantická bezdrôtová stanica na prenos vĺn v New Yorku.

Morgan si myslel, že veža Vordenklif bude schopná poskytovať bezdrôtovú komunikáciu po celom svete. Tesla mal však iné plány. Elektrinu chcel ponúkať zadarmo a poskytnúť tak svetu bezplatnú rádiovú komunikáciu.

Tesla to chcel využiť na posielanie správ, faxov a telefonátov, dokonca aj cez Atlantický oceán do Anglicka či na lode na otvorenom mori. Tvrdil, že vlastnil všetky tie technológie, ktoré sa v skutočnosti začali objavovať až o niekoľko desaťročí neskôr.

Táto veža však ešte nejako musela viesť elektrinu. Hovorí sa, že ak by tento projekt v tom čase zafungoval, potom by si už hocikto mohol získať  niekto len obyčajným zapichnutím kotvy do zeme.

Bohužiaľ, bezplatná elektrina nikomu neprináša zisky.

Žiadny z priemyselníkov a finančníkov, vrátane Teslových sponzorov, nechcel revolučné zmeny v energetickom priemysle. Zmeny, ktoré by ohrozovali samotnú existenciu ich podnikania.

Predstavte si, ako by vyzeral svet, keby spoločnosť nepotrebovala ropu a uhlie? Mohli by „mocní tohto sveta“ všetko kontrolovať?

JP Morgan nakoniec odmietol financovať takéto zmeny. Projekt bol zrušený v roku 1906 s jednoduchým odôvodnením, že nefunguje.

Teslov lietajúci tanier

V roku 1911 Nikola Tesla povedal pre noviny New York Herald, že pracuje na „antigravitačnom lietadle“:

„Moje lietadlo nebude mať ani krídla ani vrtuľu. Keď ho uvidíte na zemi, nikdy nezistíte, že sa jedná o lietadlo. Môže lietať do akýmkoľvek smerom s úplnou bezpečnosťou, pri vyššej rýchlosti než čokoľvek iné, bez ohľadu na poveternostné podmienky, a nevenujúc pozornosť „dieram vo vzduchu“. Bude môcť zostať dlho nehybne stáť vo vzduchu, a to aj pri silnom vetre. Jeho zdvíhacia sila nebude závisieť od jemnej konštrukcie, podobnej vtákovi. Je to všetko o správnom mechanickom pôsobení.

Lietajúci tanier bol spustený voľnou energiou systému, zatiaľ čo všetky ostatné veci zo sveta letectva a automobilového priemyslu záviseli od ropy a ropných produktov.

Jeho vynález utrpel rovnaký osud ako systém bezplatného prenosu energií.

Ultrarýchla vzducholoď

Tesla sľúbil, že vzducholode na elektrický pohon budú prepravovať cestujúcich z New Yorku do Londýna za 3 hodiny, cestujúc vo výške asi 13 kilometrov nad zemou.

Predpokladal tiež, že vzducholode budú schopné prijímať energiu priamo z atmosféry a nebudú tak musieť dopĺňať palivo. Vzducholode bez ľudskej posádky môžu byť dokonca použité na prepravu cestujúcich do vopred zvolenej destinácie.

Zásluhy za tento vynález však nikdy nedostal.

Uplynulo mnoho rokov a dnes máme drony, ktoré sa zúčastňujú v bojových misiách, nadzvukové lietadlá lietajúce úžasnou rýchlosťou a vesmírne lode, ktoré môžu lietať okolo Zeme v hornej vrstve atmosféry.

Mimochodom, niektorí konšpirační teoretici veria, že FBI po Teslovej smrti ukradla z kancelárie a domu všetku jeho prácu, výskumy a vynálezy.

Myslíte si, že Tesla by mohol všetkým týmto veciam dať aj reálnu podobu? Stojí za jeho neúspechom moc „silnejších“?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “5 zabudnutých vynálezov Nikola Tesly, ktoré ohrozovali svetovú elitu. Možno preto bol jeho život taký zvláštny?”