Z lesov v Hranovnici pri Slovenskom raji je už iba rúbanisko. Odborníci vinia štát a úradníkov, ktorí sa nečinne prizerajú na odlesňovanie Slovenska.

Slovensko oplýva krásnou prírodou, ktorá je závidenia hodná. Či už si to lúky, hory alebo kopce, ktoré k nám lákajú aj zahraničných turistov. No najväčším nepriateľom našej prírody je odlesňovanie, ktoré tohto roku ministerka poľnohospodárstva označila za nutné pre ochranu samotných turistov. Reportáž o nenásytnom odlesňovaní v obce Hranovnica pri Slovenskom raji priniesla TV Markíza.

 

Slovenský raj:

V nej bývalý lesník porovnáva staré a nové fotografie lesov v Hranovnici, z ktorých už ostalo iba rúbanisko. Jediné stromy, ktoré sú na svojom mieste sú smrekovce, ktoré sú vraj ekonomicky nevýhodné a nedajú sa predať, keďže ich nikto nechce. Odborníci z tejto situácie vinia štát, ktorý dovoľuje takéto odlesňovanie a zároveň aj úradníkov, ktorí sa na to všetko len nečinné prizerajú.

Avšak obec Hranovnica nie je jediným miestom, kde je problémom prílišné odlesňovanie. V Tatrách sa napríklad objavila drzá tabuľa, ktorá odkazuje na to, že vozidlo Tatra, ktoré používajú na zvážanie dreva je v Tatrách doma. Príkladom by nám mali byť krajiny ako Etiópia, ktorá sa pustila do projektu zalesňovania alebo Nórsko, ktoré tohto roku zaviedlo novú politiku týkajúcu sa odlesňovania.

Volovské vrchy:

Na takéto nenásytné odlesňovanie na Slovensku upozorňuje aj organizácia My sme les.  „Sme ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa zastavila devastácia národných parkov a vzácnych lesov na Slovensku. Sme zhrození z bezohľadnej ťažby dreva, ktorá v nich prebieha. Sme znepokojení z prístupu štátnych orgánov, ktorý ich ohrozuje. Sme ľudia, ktorí milujú lesy a chcú ich chrániť aj pre budúce generácie,“  píše sa na facebookovej stránke organizácie.

Ak chcete pomôcť našim lesom aj Vy, navštívte stránku mysmeles.sk a dozviete sa viac.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Z lesov v Hranovnici pri Slovenskom raji je už iba rúbanisko. Odborníci vinia štát a úradníkov, ktorí sa nečinne prizerajú na odlesňovanie Slovenska.”