Spoločnosti proti rasizmu: L’Oréal mení názvy niektorých produktov. Bieliaci alebo svetlý už nenájdeme

Svet sa stále spamätáva z padnémie koronavírusu, ktorý udiera druhou vlnou. Okrem toho je teraz najviac prejednávanou témou aj rasizmus či policajná brutalita voči inej rase ako bielej. Všetko odštartovala smrť Georga Floyda a odvtedy sa USA ale aj časti Európy zmietajú vo vlnách protestov.

Niektoré spoločnosti tak začali prehodnocovať svoje kroky pri pomenovávaní svojich produktov, ktoré obsahovali prejavy nadradenosti belochov.

 

Žiadne urážlivé slová

Ešte minulú sobotu (27. júna) oznámila francúzska značka L’Oréal odstránenie rasisitických nápisov z obalov svojich produktov. Je to priama reakcia na dianie vo svete spojené s bojom proti rasizmu. „Skupina L’Oréal sa rozhodla odstrániť z obalov svojej pleťovej kozmetiky slová ako ‚biely/bielenie‘, ‚svetlý/zosvetlenie‘ či ‚bledý‘,“ ohlásila francúzska značka v oficiálnom vyhlásení. Tento krok nasledoval po podobnom rozhodnutí značky Unilever.

V Indii a Bangladéši totiž firma predáva krém na zosvetlenie pleti s názvom Fair & Lovely (Svetlý a krásny). Unilever sa tak zaviazal nepoužívať slovo “fair” na svojom produkte s poukázaním na oslavovanie krásy všetkých odtieňov pleti.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=AjG7P1T48XY&feature=emb_title

 

Známa firma Johnson & Johnson oznámila aj zrušenie výroby istých produktov z radu Neutrogena a Clean & Clear. V Ázii a na Blízkom východe tak predávali krém na redukciu tmavých škvŕn. Po nátlaku sa niektoré spoločnosti okrem názvoslovia zmeniť aj svoje logá. Medzi ne patrí aj značka Uncle Ben’s, patriaca spoločnosti Mars, ktorá má vo svojom logu Afroameričana. 

 

Uncle Ben's®

Zdroj: unclebens.sk

zdroj titulnej foto: youtube,.com

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Spoločnosti proti rasizmu: L’Oréal mení názvy niektorých produktov. Bieliaci alebo svetlý už nenájdeme”