Krízový štáb nezasadol no ministerstvo školstva má plán. Aby sa školy otvorili ešte do Vianoc, bude sa v piatok testovať!

Otvorenie škôl ešte pred Vianocami avizoval už premiér Igor Matovič. Ministertsvo školstva má teda pripravený plán o ktorom sa malo na dnešnom krízovom štábe rokovať, ten však neprebehol. Branislav Gröhling tak plánuje testovať žiakov a ich zákonných zástupcov už tento piatok no nepozná však jeho postoj a či sa tento plán vôbec zrealizuje. Nad predloženým plánom tak visí ešte mnoho otáznikov no táto problematika sa musí vyriešiť v priebehu nasledujúcich dní.

 

Neodkladajme to!

„Faktom je, že každým jedným dňom odkladu sa znižuje šanca na realizáciu, a teda aj šanca na návrat detí do škôl do Vianoc,“  vyjadril sa minister školstva. Ako informuje portál Denník N, testovanie žiakov by malo byť dobrovoľné no nebudú sa testovať celé školy. Dobrovoľných testov by sa tak zúčastnili len žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl. To či sa daná škola otvorí bude závisieť od toho koľko percent žiakov sa testovania zúčastní. Okrem žiakov sa musí dať otestovať aspoň jeden zákonný zástupca žiaka.

 

 

Ak príde dosť žiakov, školy sa otvoria

Hranica bola stanovená na 70% žiakov no keď sa testov zúčastní menej žiakov, bude sa pokračovať v dištančnej výučbe. Tí,ktorí by sa testov zúčastnili by mohli z negatívnym testom chodiť do školy.

Ak by sa však dalo otestovať dostatočný počet žiakov, do školy by šli aj deti bez testu. Tým by stačilo iba čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti, kde rodičia svojim podpisom potvrdia, že sa u nich nevyskytli žiadne príznaky. V tomto prípade by školy aj naďalej fungovali na princípe semaforu ako doteraz. To znamená, že pri pozitívnom teste v triede by v karanténe musela ostať celá trieda.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Krízový štáb nezasadol no ministerstvo školstva má plán. Aby sa školy otvorili ešte do Vianoc, bude sa v piatok testovať!”