Vianočný lockdown: Celkový prehľad opatrení počas sviatkov na jednom mieste!

Ako sme Vás už informovali v nedávnom článku, od 19. decembra (sobota) minimálne do 10. januára, nás čaká Vianočný lockdown. Bude platiť aj zákaz vychádzania, ktorý však bude mať aj množstvo výnimiek. Po skončení lockdownu tak začne platiť takzvaný COVID automat z dielne Ministerstva zdravotníctva. Ten má na základe rôznych faktorov a kritérii po skončení lockdownu a zákazu vychádzania určovať rizikovosť regiónov. Podľa situácie v regióne sa budú buď sprísňovať alebo uvoľňovať opatrenia.

Zákaz vychádzania a výnimky

Minister zdravotníctva, Marek Krajčí, verejnosti odkazuje aby sa počas sviatkov stretávali najviac 2 domácnosti, ktoré vytvoria takzvanú bublinu. Preto by si občania mali už v predstihu vybrať s kým chcú stráviť tohtoročné sviatky. Prípadne sa pred stretnutím môžu 2 domácnosti z vytvorenej bubliny nechať otestovať. Počas Vianoc a Nového roka sa tak Slováci budú môcť voľne pohybovať. Naďalej platí zákaz hromadných podujatí (oslavy, večierky, svadby či kary) aj zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti. V prípade sobášov či krstov platí výnimka, kde sa na takomto podujatí môže zúčastniť najviac 6 osôb. Zo zákazu vychádzania budú mať ľudia výnimku:

 

  • Na cestu do práce alebo na výkon podnikateľskej činnosti či ako doprovod dieťaťa do školy.
  • Na cesty v nevyhnutnom rozsahu – do najbližších potravín, lekárne, lekára, cesty za starostlivosťou o blízku osobu či starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 m od bydliska, pohreby, cesta do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu a čerpaciu stanicu pohonných hmôt.
  • Na cesty na poštu alebo do výdajných a odberných miest obchodov (vrátane Zásielkovne).
  • Na pobyt v prírode v extraviláne obce v rámci okresu.
  • Na cestu na testovanie.
  • Na cestu medzi dvoma domácnosťami či na cestu na chatu či iné rekreačné stredisko (najviac však led 2 domácnosti z jednej “bubliny”).
  • Na cestu na bohoslužby.

 

V rámci sviatkov tak vláda odporúča využívať internetové aplikácie (napr. Skype) na kontakt s blízkymi, s ktorými nebudete tvoriť “bublinu”. Ďalej by sme nemali cestovať hromadnou dopravou a zamestnávatelia by svojim zamestnancom mali umožniť pracovať z domu (kde to je možné). Ak už 2 domácnosti vytvoria bublinu, iným bublinám by sa v exteriéri mali vyhýbať.

 

Woman in Green and White Stripe Shirt Covering Her Face With White Mask

Zdroj: pexels.com

 

Zatváranie obchodov a služieb

Už od tejto soboty (19. decembra) ostanú otvorené len obchody, kde si zabezpečíte tovary a služby na uspokojenie základných potrieb. Na otvorených prevádzkach bude platiť obmedzenie 1 človek na 15 m². Aj naďalej budú platiť vyhradené hodiny pre seniorov ( od 9:00 do 11:00), no tí môžu nakupovať aj mimo týchto vyhradených hodín. Vláda zatiaľ nevyriešia problém veľkoobchodných reťazcov, ktorý predávajú aj “neesenciálny tovar”. “Je všeobecná politická vôľa, aby predaj, tohto tovaru nebol povolený,“ povedal Štefan Holý. Rovnako ostávajú zatvorené reštaurácie aj terasy. Gastroprevádzky tak aj naďalej môžu jedlo vydávať cez okienko či sprostredkovať rozvoz jedla.

 

Woman in Yellow Tshirt and Beige jacket Holding a Fruit Stand

Zdroj: pexels.com

 

Tohto roku si zalyžujete!

Lyžiarske strediská môžu fungovať s tým, že návštevníci sa musia preukázať negatívnym testom (antigénovým alebo PCR), ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. V kabíne lanovky tak môže byť človek sám alebo v spoločnosti rodinných príslušníkov. Čo sa týka ubytovacích zariadení, tie ostávajú otvorené. Zakázané tak bude wellness, aquaparky aj kúpele mimo zdravotnej indikácie. Individuálny rekreačný šport bude v exteriéri v extraviláne obce povolený.

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

Čo so školami a škôlkami?

Až do Vianoc môžu byť otvorené materské školy aj prvý stupeň ZŠ. Výnimku majú len špeciálne školy či žiaci, ktorí sa nemôžu učiť dištančne. Podmienkou však je maximálne 5 žiakov na jedného učiteľa. Táto výnimka až do Vianoc platí aj pre žiakov stredných škôl, ktorí sa preukážu negatívnym testom. Na vysokých školách aj naďalej pokračuje vyučovanie dištančnou formou. 

 

Person Writing on Notebook

 

Zdroj: pexels.com

 

Na Slovensko iba s testom

Režim na hraniciach ostáva nezmenený aj keď podľa premiéra Igora Matoviča je na Slovensku je situácia horšia ako v okolitých krajinách. Ak sa na Slovensko vraciate z krajiny v rámci EÚ potrebujete negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. Existujú aj výnimky pre študentov a pendlerov, ktorým stačí aj negatívny antigénový test no nesmie byť starší ako 14 dní. Počas sviatkov sa v rámci Slovenska môžeme pohybovať voľne bez potreby negatívneho testu. Cez sviatky tak bude platiť iný režim ako počas Veľkonočných sviatkov. Voľný pohyb je možný pred Vianocami, počas sviatkov aj po novom roku.

 

 

Testovať sa nebude

Plošné testovanie antigénovými testami sa v blízkej budúcnosti neplánuje v žiadnej forme. Celoplošné povinné testovanie tak vláda neplánuje ani pred Vianocami, počas sviatkov ani po nich. No aj napriek tomu Sulíka premiér poveril nákupom testov. Milióny testov by tak mali využívať nemocnice, domovy sociálnych služieb a neskôr aj školy či veľké podniky. Testy, ktoré zakúpilo Ministerstvo vnútra dorazia na Slovensko tesne pred koncom Vianočného lockdownu.

 

zdroj foto: Igor Matović Instagram / glamor_zuziolle

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vianočný lockdown: Celkový prehľad opatrení počas sviatkov na jednom mieste!”