Aktuálne opatrenia nezaberajú: Matovič hovorí o ešte prísnejšom lockdowne!

Premiér Igor Matovič sa o svojich pochybnosti o súčasnom lockdowne, ktorý podľa neho nezaberá, vyjadril v politickej diskusii televízie TA3. Ani zákaz vychádzania a teda obmedzenie pohybu číslam nakazených zatiaľ nepomohlo. Môže za tým stáť aj fakt, že na Slovensku sa šíri viac infekčný kmeň koronavírusu, ktorý sa rozšíril s Veľkej Británie. Podľa informácii ministerstva tak prípady nového kmeňa eidujú v Bratislave, Nitre a Michalovciach. Zmienil sa aj o tom, že existujú rôzne stupne lockdownu, ktoré by mohli situáciu pomôcť vyriešiť.

 

Zatvorené vleky a kostoly nestačia

Matovič tak spomenul, že posledným stupňom lockdownu je zatvorenie veľkých prevádzok. Jedná sa však o poslednú možnosť, ktorej sa vláda vyhýba, keďže by to mohlo spustiť akýsi domino efekt a spôsobiť ekonomické škody veľkých rozmerov. Vyjadril aj svoje želanie o tom, že v najbližších dňoch by mohlo prebehnúť online mimoriadne zasadnutie vlády.

Matovič sa vyjadril aj k problematike otvorených kostolov a vlekov, ktoré sa koncom roka 2020 napokon zatvorili. Tvrdí tak, že za otvorené lyžiarske strediská neloboval Boris Kollár a zatvorili sa aj napriek tomu, že neexistujú preukázateľné dôkazy, že sa ľudia nakazili práve tam.

 

 

Ak by ho odvolal, rozbil by koalíciu

Avšak aj naďalej vinu hádže na Sulíka, ktorý mal zabezpečiť nákup testov. Kvôli tejto skutočnosti sa tak v decembri nemohlo zorganizovať plošné testovanie. Na druhej strane však Matovič oľutoval to, že Sulíka nazval idiotom. Premiér tvrdí aj to, že na základe tajného odkazu má informácie, že ak by Sulíka odvolal, pokúsil by sa “rozbiť koalíciu”.

 

Mal by to dokázať aj napriek tomu, že zvyšok koalície má v parlamente väčšinu v podobe 82 kresiel. Hovoril aj o tom, že k podobnému incidentu došlo práve počas Radičovej vlády. „Ja ho vyháňať z vlády nebudem, ak by mal Boha pri sebe, tak sa ešte dnes zbalí z ministerstva a ľuďom ospravedlní za tisíce životov,“ vyjadril sa k Sulíkovi premiér.

 

 

Holý mal výnimku

Premiér reagoval aj na Pellegriniho vyjadrenie o Štefanovi Holom, ktorý mal údajne porušiť karanténu po príchode z Veľkej Británie. Cesta do Británie tak nebola pracovná a na návštevu rodiny Holý dostal od hlavného hygienika výnimku. Tá zahŕňala to, že Holý po návrate nepotreboval dodržať karanténu ani sa preukázať negatívnym testom. Problém bol, že on o udelenej výnimke neinformoval novinárov a zároveň premiér odmieta fakt, že by Mikas mal výnimku udeliť spätne. „Keď môžeme, zverejníme to, nie je čo skrývať,” dodal Matovič k tomu, že všetky výnimky od Úradu verejného zdravotníctva by mali byť zverejnené. Premiér obhajoval aj výnimku, kedy na rokovanie do parlamentu mohli prísť aj covid-pozitívni poslanci. Podľa slov Matoviča, ak by sa núdzový stav nepredĺžil aj týmto riskantným krokom, skolabovali by nemocnice.

 

Uverejnil používateľ Štefan Holý Štvrtok 2. januára 2020

 

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Aktuálne opatrenia nezaberajú: Matovič hovorí o ešte prísnejšom lockdowne!”