back to top
piatok, 19 apríla, 2024

Ako podať prvú pomoc rovnako dobre ako skúsený záchranár! TOTO by sa mali učiť v každej škole

Počas nehody sú mnohí z nás zmätení, upadnú do šoku, či nebodaj spanikária a potom prelievajú horké slzy nad tým, že nedokázali nijako pomôcť. Redakcia «mysmezeny.sk» verí, že každý jeden človek by mal vedieť konať v prípade nehody alebo nešťastia.

Kvalitná a správna prvá pomoc v núdzi, a hlavne schopnosť kompetentne a s pevnými prstami ju vedieť vykonať, je schopná zachrániť život blízkemu aj neznámemu cudzincovi. Všetko je len vo vašich rukách!

первая неотложная помощь

Prvú pomoc môže poskytnúť akýkoľvek človek, ktorý sa práve v kritickom momente nachádza vedľa obete. Je to dôležitá zručnosť, ba priam nepostrádateľná pre každého jedného človeka. V každej z nasledujúcich situácii sa môžete stať skutočným záchrancom ľudského života.

Prvá pomoc v núdzových situáciách

MDLOBY

Mdloby sú nepríjemný stav, s ktorým sa môže stretnúť každý. Táto krátkodobá a náhla strata vedomia nastáva pri narušení mozgového krvného obehu. Príčiny sa môžu líšiť: strach, nervový šok, fyzické vyčerpanie alebo nedostatočné množstvo čerstvého vzduchu v miestnosti. Ako rozoznať bezvedomie a poskytnúť obeti potrebnú prvú pomoc?

первая неотложная помощь при обмороке

SYMPTÓMY

  1. Bezvedomie môžu predchádzať tieto indikačné symptómy: závrate, nevoľnosť, náhla slabosť, zahmlenie pred očami, šum v ušiach, necitlivosť v končatinách.
  2. Keď nastúpi strata vedomia, obeť padá. Samozrejme má to svoj dôvod: v horizontálnej polohe sa zlepšuje prekrvenie mozgu a po určitom čase obeť aj bez vonkajšej pomoci nadobudne vedomie späť.
  3. Dýchacie cesty postihnutej osoby sú zvyčajne voľné, ale dýchanie je aj napriek tomu povrchové a plytké.
  4. Pulz je slabý a takmer nehmatateľný.
  5. Koža je bledá a môže sa objaviť aj studený pot.

первая помощь при обмороке

PRVÁ POMOC

  1. Postihnutého je nutné uložiť na chrbát do takzvanej Trendelenburgovej polohy, kde sú nohy zdvihnuté pod uhlom 45°, a hlava a plecia sa nachádzajú pod úrovňou panvy. Ak nie je možné postihnutého uložiť na gauč, stačí zdvihnúť nohy nad úroveň zeme.
  2. Je potrebné okamžite odstrániť obmedzujúce časti odevu: golier, opasok, kravata…
  3. Ak sa nehoda odohrala v miestnosti, otvorte okná a vpustite dnu čerstvý vzduch.
  4. Na čelo môžete obeti položiť mokrý a studený uterák, alebo mu navlhčiť tvár studenou vodou, potľapkať po lícach, alebo pomasírovať ušné lalôčiky.
  5. Ak by náhodou došlo k vracaniu, hlavu postihnutého otočte nabok. To zabráni, aby sa zvratky nedostali do dýchacích ciest.
  6. Efektívny a aj najznámejší spôsob ako prekonať mdloby je amoniak. Vdychovanie výparov amoniaka zvyčajne pomáha navrátiť obeti vedomie.
  7. V žiadnom prípade po návrate vedomia postihnutého nedvíhajte! Najskôr zavolajte prvú pomoc, napokon mdloby môžu byť aj symptómom vážnej choroby a obeť v každom prípade potrebuje odbornú prehliadku.

первая помощь при обмороке и потере сознания

INFARKT

Infarkt myokardu je jednou z foriem koronárneho ochorenia srdca, ku ktorej dochádza v následku nekrózy časti srdcovej svaloviny z dôvodu narušenia jej krvného zásobovania. Infarkt vzniká v momente, keď sa koronárna artéria srdca zablokuje krvnou zrazeninou.

Príčiny infarktu sú rôzne: ateroskleróza, hypertenzia, kŕč koronárnych tepien srdca, cukrovka, nadváha, alkoholizmus. Ak došlo k infarktu, kvalitná prvá pomoc v jeho prvých minútach môže obeti zachrániť život!

неотложная помощь при инфаркте миокарда

SYMPTÓMY

  1. Prvým a najhlavnejším symptómom infarktu je silná stláčajúca bolesť za hrudnou kosťou, ktorá prechádza do ľavého ramena, lopatky a ruky. Bolesť môže trvať niekedy 15 minút inokedy až hodiny či dni.
  2. Postihnutý je nepokojný, objavuje sa u neho strach zo smrti.
  3. Možná je nevoľnosť, vracanie, tvár a pery môžu nadobudnúť sivastý odtieň, objavuje sa lepkavý pot.
  4. Môže sa vyskytnúť dýchavičnosť, kašeľ, pocit nedostatku vzduchu. Dýchacie cesty sú voľné. Dýchanie je časté a povrchné.
  5. Pulz je slabý, rýchly, niekedy nepravidelný. Možná zástava srdca.

неотложная помощь при инфаркте

PRVÁ POMOC

  1. Prvé, čo je potrebné urobiť, je zavolať sanitku.
  2. Ak je postihnutý pri vedomí okamžite ho posaďte do kresla s operadlom alebo ho uložte do ležiacej pozície, nohy zohnite v kolenách a snažte sa ho upokojiť.
  3. Je potrebné okamžite odstrániť tesné oblečenie, uvoľniť golier a kravatu.
  4. Je tiež možné, že ak má postihnutý srdcovo-vaskulárne problémy nie prvý raz, bude mať pri sebe lieky: nitroglycerín, aspirín a pod. Nitroglycerín je preparát, ktorý pomáha počas záchvatu tlmiť bolesť.
    Ak počas 3 minút po podaní nitroglycerínu bolesť neutícha, znamená to, že postihnutý má skutočný srdcový infarkt, ktorý sa nedá odstrániť pomocou lieku. Touto metódou rozoznáme či ide o vážny srdcový problém alebo len záchvat stenokardie.
  5. Ak máte k dispozícii aspirín a pacient naň nemá alergiu, podajte mu 300 mg lieku. Musí ho rozžuť! Tak sa liek vstrebe najrýchlejšie.
  6. Je tiež potrebné pozorne sledovať dýchanie a srdce postihnutého. V prípade zástavy srdca je nutné okamžite pristúpiť k resuscitácii. Jej použitie do príchodu sanitky zvyšuje šance postihnutého na prežitie až 1000-krát! Postihnutému skontrolujte pulz a v prípade že ho nemá okamžite pristúpte k masáži srdca a umelému dýchaniu. Platí 30 stlačení hrudníka a 2 umelé vdychy.

MŔTVICA

Mŕtvica je poškodenie mozgového tkaniva a narušenie jeho funkcií spôsobené poškodením prietoku krvi do mozgu. Príčiny sa rôznia: nedostatočný prísun krvi do niektorej z častí mozgu, krvácanie do mozgu, trombóza alebo embólia zviazané s problémami s krvou, srdcom, alebo krvných ciev.

Ako rozoznať prvé príznaky mŕtvice, by mal poznať každý, aby v potrebnom čase dokázal pomôcť, pretože v týchto prípadoch ide o každú minútu!

первая помощь при инсульте

SYMPTÓMY

  1. Náhla bezpríčinná bolesť hlavy.
  2. Slabosť svalov, znecitlivenie polovice alebo rôznych častí tela (ruka, noha, tvár).
  3. Môžu vzniknúť zrakové problémy, prípadne dvojité videnie.
  4. Môže dôjsť k náhlej strate rovnováhy a koordinácie, nevoľnosť a strata vedomia.
  5. Často vzniká narušenie alebo spomalenie reči a postihnutému môže ovísať jedna strana úst. Táto paralýza sa často rozšíri na celú postihnutú stranu.
  6. Ak ste spozorovali vyššie uvedené príznaky, konajte okamžite!

неотложная помощь при инсульте алгоритм

PRVÁ POMOC

  1. Je nevyhnutné ihneď zavolať sanitku – postihnutý mŕtvicou okamžite potrebuje prvú pomoc od profesionálov.
  2. Ak je obeť v bezvedomí, overte si, že môže voľne dýchať. Ak ste zistili narušenie dýchania, uvoľnite dýchacie cesty obete, uložte ho nabok a vyčistite ústa.
  3. Postihnutého premiestnite do pohodlnej polohy. Mnohí tvrdia, že obeť mŕtvice nemožno chytať a pohybovať s ňou ale to je mýtus!
  4. Ak je to možné, odmerajte postihnutému krvný tlak a pozorovania zapíšte.
  5. Ak je postihnutý pri vedomí, je potrebné zistiť ako dávno došlo k mŕtvici. Počas prvých 3 hodín trvania mŕtvice môže byť postihnutému poskytnutá núdzová terapia – trombolýza.
    Táto procedúra zahŕňa intravenózne podanie liečiva, ktoré rozpúšťa krvné zrazeniny blokujúce mozgové cievy. Takýmto spôsobom je možné úplne eliminovať alebo aspoň minimalizovať mozgové poškodenia.
  6. Postihnutému v žiadnom prípade nepodávajte tekutiny alebo jedlo.
  7. V žiadnom prípade nesmiete postihnutému podávať žiadne lieky! Znižovať tlak sa tiež neodporúča. Hypertenzia je v prvých hodinách mŕtvice normálna, je spojená a adaptáciou mozgu.

неотложная помощь при инсульте

EPILEPTICKÝ ZÁCHVAT

Epileptický záchvat môže vyzerať veľmi desivo, no v skutočnosti si nevyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Napriek tomu by mal každý vedieť o príznakoch epilepsie a jednoduché pravidlá liečby postihnutého!

SYMPTÓMY

  1. Najčastejšie sa záchvat začína „aurou“. Predepileptická aura môže byť čuchová, vizuálna, alebo sluchová, kedy postihnutý cíti nezvyčajné pachy, počuje zvuky, alebo vidí zložité obrazy. Niekedy môže epileptický pacient o blížiacom sa záchvate informovať ostatných, čím sa ochráni.
  2. Často sa nezainteresovanému človeku zdá, že záchvat sa začal bez príčiny – postihnutý len tak zrazu padne na zem v bezvedomí, niekedy záchvatu predchádza aj výkrik.
  3. Pacientovi sa zle dýcha, môže mať modrasté pery.
  4. Vznikajú kŕče. Svaly sa náhodne sťahujú a uvoľňujú.
  5. Niekedy si postihnutý môže zahryznúť do jazyka alebo vnútorného líca.
  6. Postihnutý nijako nereaguje na svetelné podnety.
  7. Možné je aj samovoľné vyprázdnenie čriev, vracanie, slintanie. Z úst môže vychádzať pena.

неотложная помощь при эпилептическом припадке

PRVÁ POMOC

  1. V prvom rade sa musíte upokojiť vy. Ak vám pacient dal vedieť o možnom záchvate, uistite sa, že pri padaní mu nič neublíži (ostré uhly, tvrdé predmety a pod.).
  2. Ak v čase záchvatu postihnutého nič neohrozuje nedotýkajte sa ho. Počas celého záchvatu však buďte pri ňom.
  3. Nepokúšajte sa postihnutého upokojiť ani nijako inak zastaviť kŕče. Nijako mu to nepomôže, len mu to môže sposôbiť neželané zranenia.
  4. Nezabudnite skontrolovať čas začiatku záchvatu. Ak záchvat trvá dlhšie ako 5 minút, okamžite volajte sanitku. Dlhodobý záchvat môže spôsobiť trvalé poškodenia mozgu.
  5. Dôležité! Do úst postihnutého nevkladajte žiadne cudzie predmety. Mnohí si myslia, že počas epileptického záchvatu človeku môže zapadnúť jazyk. Bohužiaľ je to mylná predstava. Všetky svaly vrátane jazyka sa počas záchvatu nachádzajú v hypertónuse. V žiadnom prípade sa postihnutému nepokúšajte otvárať čeľuste a vložiť mu medzi ne tvrdý predmet. Existuje riziko, že počas záchvatu vás pacient uhryzne, zraní si zuby, alebo sa môže udusiť úlomkami predmetu.
  6. Keď sa záchvat skončí, postihnutého uložte do pohodlnej polohy. Uistite sa, že dýchanie sa vrátilo do normálu: skontrolujte či sú dýchacie cesty voľné (môžu ich blokovať zostatky jedla alebo zubná protéza).
  7. Ak si počas záchvatu pacient ublížil, ošetrite všetky rany.
  8. Kým človek úplne nepríde do normálnu nesmiete ho nechať osamote. Ak sa po záchvate objaví druhý, alebo pacient záchvat dostal po prvýkrát je postihnutého nutné hospitalizovať.

первая помощь при эпилептическом припадке

Iba včasná a gramotne poskytnutá prvá pomoc a vzápätí kvalifikovaná medicínska starostlivosť pomôžu zachrániť život. A ak kamaráta, kolegu alebo náhodného človeka postihne podobná situácia, každý z nás by mal vedieť, čo robiť.

Poskytnutie prvej pomoci v núdzovej situácii je schopnosť, ktorú by mal mať každý človek. Nezabudnite sa článkom podeliť aj s priateľmi. Proti nešťastiu nie je poistený nikto!

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Matka podstupovala chemoterapiu a rozlúčila sa so svojou rodinou, ale ukázalo sa, že v skutočnosti nemá rakovinu.

Keď Lisa Monková, matka dvoch detí, začala pociťovať bolesti...

On mal 19 a ona 52 rokov. Ako sa vyvíjal život tohto páru? Ľudia im želali rozchod

Veľký vekový rozdiel medzi pármi už nie je prekvapujúci....

ODHALENÉ! Nostradamova predpoveď na rok 2024 bola rozlúštená: čakajú nás katastrofické udalosti

Nostradamus je považovaný za jedného z najvýznamnejších veštcov a...

Všetko opustí a presťahuje sa k matke, ktorá trpí Alzheimerovou chorobou: „Starám sa o tých, ktorí sa starali o mňa.“

Alexandre Borges, známy brazílsky herec, nedávno hovoril o svojej...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Matka podstupovala chemoterapiu a rozlúčila sa so svojou rodinou, ale ukázalo sa, že v skutočnosti nemá rakovinu.

Keď Lisa Monková, matka dvoch detí, začala pociťovať bolesti...

On mal 19 a ona 52 rokov. Ako sa vyvíjal život tohto páru? Ľudia im želali rozchod

Veľký vekový rozdiel medzi pármi už nie je prekvapujúci....

ODHALENÉ! Nostradamova predpoveď na rok 2024 bola rozlúštená: čakajú nás katastrofické udalosti

Nostradamus je považovaný za jedného z najvýznamnejších veštcov a...

Všetko opustí a presťahuje sa k matke, ktorá trpí Alzheimerovou chorobou: „Starám sa o tých, ktorí sa starali o mňa.“

Alexandre Borges, známy brazílsky herec, nedávno hovoril o svojej...

Smútiaci rodičia našli list od svojho len 6-ročného, nebohého syna. Pozrite sa, aký odkaz im zanechal!

Len 6-ročný Leland Shoemake, zanechal svojim rodičom srdcervúci odkaz. Lelandovi...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰
spot_imgspot_img

Matka podstupovala chemoterapiu a rozlúčila sa so svojou rodinou, ale ukázalo sa, že v skutočnosti nemá rakovinu.

Keď Lisa Monková, matka dvoch detí, začala pociťovať bolesti brucha, išla k lekárovi s podozrením, že má obličkové kamene. To, čo nasledovalo, však bola...

On mal 19 a ona 52 rokov. Ako sa vyvíjal život tohto páru? Ľudia im želali rozchod

Veľký vekový rozdiel medzi pármi už nie je prekvapujúci. Najčastejšie sa uzatvárajú manželstvá, v ktorých si mladé dievčatá berú staršieho, bohatého muža. Existujú však...

ODHALENÉ! Nostradamova predpoveď na rok 2024 bola rozlúštená: čakajú nás katastrofické udalosti

Nostradamus je považovaný za jedného z najvýznamnejších veštcov a astrológov v histórii, ktorého predpovede boli často ohromujúco presné, napríklad predpovede vĺn horúčav v Európe. Tu...
Verified by MonsterInsights