sobota, 27 júla, 2024

Vytvorte si svoju dokonalú oázu spánku vo svojej spálni a spite nerušene každú noc

Kto by netúžil po tom, že zaľahne večer do postele, prespí nerušene celú noc a ráno sa prebudí s dobrou náladou a dostatkom energie na celý deň? K tomu, aby sa táto krásna predstava stala skutočnosťou, stačí spraviť niekoľko zmien vo vašej spálni. Čo teda patrí do ideálnej spálne? Inšpirácií, rád a tipov máme pre vás viac než dosť.

Zdroj obrázka: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Prečo sa vám zle spí?

Nespavosť, alergie, nadmerný stres, potenie, príliš mnoho starostí, nevhodná teplota spálne, preležaný matrac – to sú len niektoré dôvody, prečo môže byť zaspávanie náročné a kvalitný spánok je pre vás veľkou neznámou. Pokiaľ však venujete nejaký čas večerným rituálom a pozmeníte vzhľad svojej spálne, zaspávanie bude oveľa príjemnejšie a jednoduchšie. V čom však najčastejšie chybujeme a na čo sa zamerať?

 

Posteľ je základom každej spálne

Alfou a omegou každej spálne je posteľ. Tá musí byť dostatočne veľká, aby ste sa na ňu vy, prípadne aj váš partner, vošli. Zároveň musí byť vybavená kvalitným matracom, ktorý vám poskytne ideálne podmienky pre spánok. Medzi spáčmi sú obľúbené penové matrace s lenivou penou, čo kopírujú tvar tela, elastické latexové matrace či priedušné pružinové verzie.

Zdroj obrázka: Ground Picture / Shutterstock.com

Vankúš a prikrývka pre úplné pohodlie počas spánku

Okrem luxusného matraca Spirit Superior sú nevyhnutnou súčasťou lôžka taktiež vankúš a prikrývka, no zabúdať by ste nemali ani na ochranný poťah matraca. Ten ho chráni pred poškodením a predlžuje jeho životnosť. Pri výbere posteľnej bielizne sa zamerajte na prírodné materiály. Posteľné obliečky z prírodných materiálov sú totiž pre vaše telo príjemné a dokonale si poradia s odvodom vlhkosti.

 

Ako spoznať zdravú spálňu?

Zdravá spálňa je taká, v ktorej sa vám skvele spí a počas noci vás nič neruší. Ideálna teplota na spanie sa pohybuje v rozmedzí od 18 do 20 °C, rolety sú cez noc stiahnuté, závesy zatiahnuté a časté prebúdzanie sa nekoná, pretože okná sú dokonale zaclonené a vás tak neprebudia prvé ranné slnečné lúče. Pokiaľ vás však prebudí aj najmenší zdroj svetla, neváhajte si zaobstarať špeciálnu masku na oči. Nepríjemné nočné potenie možno zmierniť práve vďaka už spomínaným prírodným materiálom posteľnej bielizne.

 

Ako je to s doplnkami do spálne?

Aj keď táto miestnosť slúži pre pokojný a zdravý spánok a väčšinu času v nej strávite práve spaním, rozhodne to neznamená, že by sa v nej nemali vyskytovať žiadne doplnky a dekorácie. Vybavenie spálne, rovnako ako posteľná bielizeň, by malo byť prírodné. Drevo, korok, sklo, prútie a prírodné materiály nábytku premenia spálňu v hotovú oázu pokoja a pohody.

Inšpiráciou vám pri zariaďovaní môže byť zen štýl. Jeho kúzlo tkvie v jednoduchosti a harmónii. Jemné tóny v kombinácii s prírodnými materiálmi sú tým pravým pre každú spálňu, pretože nepôsobia rušivo, a, naopak, vás dokážu správne upokojiť a ukolísať k spánku.

Zdroj obrázka: Followtheflow / Shutterstock.com

Na čo si dať pozor

Dostatok zdravého spánku a pevná imunita sú oveľa viac prepojené, ako si myslíte. Preto sa vyvarujte najčastejších chýb, ktorých sa slovenské domácnosti dopúšťajú.

Aké to sú?

  • Elektronika môže váš spánok narušiť. Zabudnite na sledovanie televízie a displeja mobilného telefónu pred spaním a radšej sa elektroniky v spálni úplne zbavte.
  • Umelé materiály a zdravý spánok? To nejde dokopy. Ako na spálňu ekologicky? Riešením je eko bavlna, chladivý hodváb, bambus, konope či kašmír.
  • Osvojte si správne návyky pred spaním. Nekonzumujte ťažké jedlá a obmedzte konzumáciu alkoholu a fajčenia.

Spálňa v prírodnom štýle vo vás vyvolá pocit pokoja a pohody, a po zaľahnutí vás nebude nič rušiť od spánku. Či už vám vyhovujú penové matrace, latexové alebo tie pružinové, doplňte ich posteľnou bielizňou z prírodných materiálov, zatemnite okná, postrážte si teplotu v miestnosti a snažte sa v spálni udržiavať harmóniu a čistotu. Uvidíte, že budete spať nerušene po celú noc. Vyvarujte sa najčastejších chýb slovenských spální. Doplnky do oázy pokoja patria, ale elektronika a umelé materiály rozhodne nie.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights