back to top
streda, 24 apríla, 2024

Tieto mestá sa vzdali silvestrovských ohňostrojov. Prešovčania vraj peniaze potrebujú viac

Presne v deň, kedy sa mali v meste Prešov konať oslavy Mikuláša, sa stalo v tejto metropole Šariša obrovské nešťastie. 6.12.2019 sa navždy zapíše do histórie ako deň, kedy v Prešove vybuchol 12 poschodový panelák.

7 ľudí prišlo počas explózie o život, množstvo z obyvateľov sa vážne zranilo a všetci obyvatelia paneláku prišli o domov. Celý výbuch si môžete pozrieť tu.

Tak ako sa každý rok v Banskej Bystrici koná akcia s názvom Primátorský punč, nebolo tomu inak ani tento. Počas tejto akcie sa 13. decembra v popoludňajších hodinách na Námestí SNP vyzbieralo niekoľko tisíc eur, ktoré chce mesto tento rok venovať úplne iným osobám, ako zvyčajne. Výťažok z tohtoročnej akcie chce mesto venovať ľuďom na Mukačevskej ulice z Prešova, ktorí zažili obrovskú tragédiu. Dominika Mojžišová, hovorkyňa banskobystrického primátora, o tomto čine informovala v priebehu uplynulého týždňa. Okrem ohňostroja mesto zrušilo aj celý silvestrovský program.

Primátor mesta Banská Bystrica, Ján Nosko, povedal: „Som rád, že pred Vianocami opäť spojíme sily a práve vďaka obyvateľom a návštevníkom sa nám podarí prispieť na dobrú vec. Verím, že na jednom z najkrajších námestí, tom našom, bude panovať výborná atmosféra. Mesto Banská Bystrica súcití s mestom Prešov, kde sa nedávno stala obrovská tragédia, a preto sme sa výťažok z Primátorského punču rozhodli venovať práve na pomoc ľuďom, ktorých postihlo nešťastie spojené s tragickým výbuchom.“

Minulý rok mesto vyzbieralo neuveriteľných 2230 eur, ktoré venovalo neziskovej organizácii Dom matky Terezy, ktorá integruje zdravotne znevýhodnené osoby do bežného života.

Okrem Prešova a Banskej Bystrice sa silvestrovského ohňostroja zrieklo aj mesto Liptovský Mikuláš. Primátor mesta, Ján Blcháč, prezradil: „Je to krásna myšlienka a my sme ju vypočuli. Peniaze, ktoré boli určené na silvestrovský ohňostroj, presunieme radšej na účet mesta Prešov pre ľudí zasiahnutých výbuchom plynu na Mukačevskej ulici. Objednávku na silvestrovský ohňostroj v Liptovskom Mikuláši som už zrušil, v takýchto neľahkých životných situáciách si musíme pomáhať, ako sa dá. Veď by nám taký ohňostroj ani radosť nepriniesol, keby sme sa naň pozerali s myšlienkou, že vo chvíli, keď si užívame jeho farby a potom pôjdeme do našich teplých domovov, ľudia z Mukačevskej v Prešove nemajú ani len základné osobné veci.“

Pomáha celé Slovensko

Okrem týchto miest pomáhajú aj iné menšie mestá ako napríklad Ružomberok, ktorý mestu Prešov venoval 10 000 eur. Trnavský samosprávny kraj obetiam tragédie daroval 33 000 eur a mesto Humenné prispelo sumou 5000 eur. Mesto Košice z rozpočtu vyčlenilo na pomoc sumu 50 000 eur. Naše hlavné mesto prispeje 20 000 eur a uvažuje o zrušení silvestrovského ohňostroja.

Košice, rovnako ako iné slovenské mestá, sa na zastupiteľskom zasadnutí dohodli na zrušení silvestrovského ohňostroja. Richard Hergott z referátu marketingu a kultúry košickej radnice súhlasil so slovami z otvoreného listu obyvateľov Košíc: „Ide o prejav úcty, rešpektu, súcitu a solidarity voči tým, ktorých tragédia v Prešove postihla.“ V otvorenom liste sa písali aj iné dôvody, ktoré malo mesto Košice zvážiť. Pod listom boli podpísané – vysokoškolská pedagogička a etička Andrea Klimková a vychovávateľka Alena Martonová. Celková suma za silvestrovský program mala mesto Košice stáť 12 600 eur, no nakoniec ho mesto mesto zrušilo. Poslanci mestského zastupiteľstva sa napokon dohodli na 50 tisícovej finančnej pomoci pre obete výbuchu v Prešove.

Marcel Vrchota, poslanec a starosta Mestskej časti Košice-Západ, povedal:

„Vyhovovalo by to aj psičkárom, pretože ohňostroj zvieratá každý rok vyplaší.“

Poslanec Dominik Karaffa namietal proti navrhovanej sume dotácie – 50 000 eur. Karaffa tvrdil, že Prešov mestu Košice nepomohol počas dvoch tragédií, kedy minulý rok horelo v bytových domoch na Terase. Karaffa navrhoval zníženie darovanej sumy na 20 000 eur. Jeho návrh však neprešiel. Mesto Košice pomôže aj inak a to zriadením transparentného účtu, kde bude zhromažďovať peňažné prostriedky z finančných zbierok. Obrovský prejav solidarity prejavil aj poslanec Vladislav Stanko, ktorý daroval Prešovu celú poslaneckú odmenu za December.

K tomuto kroku sa pridalo aj mesto Prievidza, ktoré o tom informovalo na svojom facebooku 

 

Viete aj vy o ďalšom slovenskom meste, ktoré sa vzdalo svojho ohňostroja a chce venovať peniaze Prešovu? Napíšte nám a radi túto informáciu doplníme do článku.

zdroj: https://noizz.aktuality.sk/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Newsletter

Prečítaj si

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický bod, keď si uvedomila, že v tejto šaráde už nemôže pokračovať. Rozhodla sa prijať svoje...

Istá žena videla svojho manžela plakať na dvore. Myslela si to najhoršie, vybehla von a videla, čo susedia urobili jej postihnutému manželovi.

Brittany Lynn Garrettová na vlastnej koži pozná, aké je to mať manžela v ozbrojených silách. Christopher bol vždy oddaný svojej krajine, ale práve vojna...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...
Verified by MonsterInsights