sobota, 27 júla, 2024

Matka schováva svoju dcéru, ktorú chcú zaočkovať proti tetanu: “Je to proti môjmu bytostnému presvedčeniu a pre mňa sa to rovná vražde.”

Potom ako 10-ročnú dcéru pani Gogolicynovej kopol kôň, zavolala záchranku. Po prevoze do nemocnice jej lekári vykonali všetky potrebné vyšetrenia. Nutnosťou bolo aj očkovanie proti tetanu, ktoré dievča nemalo rovnako ako aj jej súrodenci. Matka však s týmto postupom nesúhlasí a po podpísaní reverzu dcéru skrýva.

Celú bizarnú situáciu už rieši krajský súd, ktorý má v rukách rozhodnutie či bude dievča predané do starostlivosti nemocnice. 

“Je to proti môjmu bytostnému presvedčeniu a pre mňa sa to rovná vražde. Robili tam na mňa nátlak, pani doktorka so mnou riešila, že sa to očkovanie musí dať za každú cenu,” vyjadrila sa matka Silvia Gogolicynová.

Nemocnica tak s prípadom oboznámila Orgán sociálne právnej ochrany detí (OSPOD), ktorý to postúpil súdu. Okresný súd v Českom Krumlove tak potvrdil, že z pohľadu nemocnice ne neplnoletá v ohrození zdravia a života v dôsledku možného rozvinutia tetanu. Na druhý deň po úraze sa OSPOD spolu s políciou vydal odobrať matke dieťa.

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

V rukách to má krajský súd

Na nahrávke matky je zjavne počuť jej odpor no polícia prehľadala všetky obytné priestory a pivnicu. „Kde je dieťa, samozrejme nepoviem, kam sa schovalo. Svoju dcéru nevydám,“ hovorí matka. Takýto prípad je snáď prvým v Českej republike, keďže väčšina podobných prípadov sa vyriešila po dohovore lekárov a členov OSPOD.

„Dieťa, ktoré bolo zranené koňom a nebolo očkované proti tetanu.

Áno, musí sa očkovanie zaistiť. Trest, že dieťa kvôli tomu odoberú matke, sa mi zdá trošku silný,“ povedal svoj názor pediater Miloš Velemínský. Tento zapeklitý problém môže vyriešiť iba krajský súd, ktorý má všetky papiere na stole. Musí teda rozhodnúť či sa vydanie dieťaťa do lekárskej starostlivosti potvrdí, zmení či úplne zruší.

 

zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights